Veruje se da ukoliko redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak možete doživeti duboku i lepu starost, posebno ako za vodnjiku birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima.

Pogledajte i Dobrobiti bobičastog voća

Vodnjika (ili kako je neki zovu venovača) je puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i novembru, ali je možete pripremati i ranije.

Vodnjika kao eliksir mladosti

Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima. Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od gripa i prehlada.

Zahvaljući divljem, jakom i vrlo zdravom voću vodnjika je carica kada je u pitanju jačanje imuniteta. Čak je koriste kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom), iskašljavanjem. Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, ali, prema nekim verovanjima, i za one koji se bore sa astmom.

Pogledajte i Domaći eliksir mladosti za žene

Zanimljivo je da spada među najbolje domaće lekove protiv mamurluka. Oni, koji su je probali tvrde da posle jedne šolje vodnjike mamurluk nestaje.

Kako se pravi vodnjika?

Potrebno je da prvo sakupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Tu mislimo na drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice..

Pazite da je voće ubrano, prikupljeno sa nezagađenih područja. Dobro ga operite i očistite.

Prema najjednostavnijem receptu: U čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, sipajte filtriranu (li čistu izvorsku vodu). Obično ide oko 4 kilograma voća na 10 litara vode. Možete sve malo pritisnuti kamenom (prethodno pokriti čistom krpom ili mrežicom) da voće ne bi isplivalo na površinu. Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete onda premestiti na hladno mesto.

Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice

Takođe, prilikom stavljanja voća i vode, možete dodati smeđeg šećera ili meda da biste ubrzali fermentaciju (već za 15-tak dana vodnjiku možete piti).

U vodnjiku možete dodavati vodu (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Lifepress magazin