Makaronisa sirom i keljom, posuti komadićima slanine imaju bogati sos od sira i posuti su komadićima slanine. Možda ćete želeti da isprobate i makarone sa sirom iz tiganja. Kelj ovde pruža savršen dodatak ukusu, dok slanina dopunjuje teksturu. Ukoliko želite možete da ispečete salninu ili da stavite sveže komadiće. Evo kako da napravite makarone sa sirom i keljom!
Sastojci:
- 200 g kelja
- 60 ml jabukovog sirćeta
- 40 ml vode
- 1 kašika šećera
- Komadići prugaste slanine, po želji
- 30 g prezla
- 50 g neslanog putera
- 50 g običnog brašna
- 400 ml punomasnog mleka
- 50 g parmezana
- 200 g kačkavalja, krupno narendanog
- 1 kašičica senfa
- 200 g makarona
Recept za makarone sa sirom i keljom, posute komadićima slanine
Pripremite kelj
Za makarone sa sirom i keljom, posute komadićima slanine skinite listove kelja sa stabljika i grubo iseckajte. Stabljike sitno isecite i stavite u manji tiganj sa sirćetom, vodom i šećerom. Pustite da provri, a zatim ostavite da se ohladi.
Ispecite slaninu
U međuvremenu, zagrejte rernu na visokoj temperaturi, a zatim pecite slaninu dok ne postane potpuno hrskava. Ocedite na ubrusu, a zatim, kada se dovoljno ohladi za rukovanje, sitno iseckajte. Promešajte prezle sa puno crnog bibera.
Prokuvajte listove kelja
Napunite manju šerpu ključalom vodom, dodajte seckane listove kelja i kuvajte na jakoj vatri 3-4 minuta. Ocedite i ostavite na stranu.
Napravite sos
Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri, dodajte brašno i kuvajte 1 minut, a zatim lagano umutite mleko dok ne dobijete glatki sos. Umešajte oba sira, ostavljajući veliku šaku sa strane za posipanje. Mešajte dok se ne istopi i potpuno ne sjedini, a zatim umešajte senf. Prebacite u blender sa listovima kelja i umutite u glatki, tamno zeleni sos. Probajte i začinite solju.
Skuvajte testeninu, zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 170°C i zagrejte posudu sa slanom vodom da provri. Makarone kuvajte u vodi 6-8 minuta. Testeninu ocedite i umešati u zeleni sos, pa kisele stabljike procediti i dve trećine dodati testenini i sosu. Prebacite u posudu za rernu i pospite mrvicama slanine, preostalim stabljikama kuvanim sa sirćetom i rezervisanim sirom. Pecite 15-20 minuta dok ne porumeni. Servirajte i uživajte u makaronama sa sirom i keljom!
Pročitajte kako se prave Makarone sa belim mesom i paprikom u sosu od pavlake
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo