Sastojci:

  • 240 g putera, omekšanog
  • 4 čena belog luka, narendana
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna ruzmarina, majčine dušice, vlašca, bosiljka
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice crnog bibera
Zašto je korisno da jedete peršun?

Peršun je bogat mineralima, vitaminima i vlaknima, pa je zbog takvog sastava česta dopuna u lečenju različitih zdravstvenih stanja, pored redovne terapije. Vrlo je bogat eteričnim uljima i odličan dodatak jelima. Obiluje vitaminom C, sadrži ga više nego citrusi. Sadrži i vitamine A, B i E i odličan je antioksidans. U svom sastavu ima i flavonoide, nijacin, folnu kiselinu i pektine, ali i obilje minerala i oligoelemenata.

Recept za domaći puter sa belim lukom i peršunom:

Kako biste napravili ovaj namaz, prvo u posudi pomešajte omekšani puter, rendani beli luk, seckano začinsko bilje, so i biber. Temeljno mešajte dok se svi sastojci ne rasporede ravnomerno.

Probajte i prilagodite začine ako je potrebno - dodajte još belog luka ili začinskog bilja. Pripremite papir za pečenje. Kašikom stavite mešavinu putera na sredinu papira i oblikujte je u trupac, tako što ćete ga čvrsto urolati. Uvrnite krajeve papira da biste zatvorili sa strane.

Umotani puter stavite u frižider na najmanje 1 sat ili dok se ne stegne. Ohlađeni puter nasecite na kolutove i servirajte uz topli hleb, meso sa roštilja, pečeni krompir ili povrće kuvano na pari. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i začinjeni namaz od oraha.

Pročitajte i recept za kremasti feta namaz

BONUS VIDEO

Namaz od feta sira  Izvor: Namaz od feta sira

StvarUkusa