Sastojci:

  • 400 g batata, oljuštenog i isečenog na kockice od 2 cm
  • 3 kašike maslinovog ulja, plus dodatno za zalivanje
  • 1⁄2 kašičice tucane papirke
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • 3 čena belog luka, neoljuštena
  • 2 kašike tahinija
  • sok od 1 limuna

Recept za namaz od batata:

Kako biste napravili namaz od batata, zagrejte rernu na 200C. Batate stavite u pleh i prelijte 1 kašikom maslinovog ulja. Pospite preko toga tucanu papriku i papriku u prahu i izmešajte krompire. Raširite u jednom sloju. Čenove belog luka ubacite između komadića batata. Pecite 30-35 minuta dok krompir ne omekša, mešajući ih na pola pečenja.

Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Ubacite batat u blender i istisnite beli luk iz kore. Dodajte tahini i limunov sok, a zatim sve zajedno blendirajte 1 minut. Dok blender radi, postepeno sipajte preostalo maslinovo ulje. Nastavite da blendirate do 4 minuta, ili dok ne dobijete glatku smesu.

Sipajte 50-60 ml hladne vode, ponovo izblndirajte, pa začinite po ukusu. Kašikom sipajte namaz u činiju i promešajte poleđinom kašičice, a zatim pokapajte još malo maslinovog ulja i pospite dodatnom tucanom paprikom, ako želite. Možda ćete želeti da napravite i namaz od pečenog patlidžana i paprika.

Pročitajte kako da napravite i potaž od batata i crvenog sočiva

BONUS VIDEO

Instagram/beckyexcell pljeskavice do batata

StvarUkusa