Kada dođe hladno vreme svi se uvek radujemo zimnici. Čeka nas ajvar ili pinđur koji možemo da mažemo na hleb. A lovačku salatu ili turšiju možemo da služimo uz pečenje ili neko meso kao odličan prilog. Sada vam nudimo recept za salatu sa tikvicama i cveklom koji takođe možete da uvrstite u vašu zimnicu, jer je ukus božanstven. 

Cvekla je zdravo povrće koje povoljno utiče na vaše zdravlje, pa pročitajte kako se pravi sok od cvekle i kako utiče na vaš organizam. 

Kako je sada vreme da se zimnica priprema, kupite potrebne sastojke i napravite bar 1 teglu u kojoj ćete uživati. 

Sastojci:

  • 600 g cvekla 
  • 600 g tikvica 
  • 1 crni luk 
  • 1-2 čena belog luka 
  • 250 ml vode 
  • 40 ml sirćeta 
  • 25 g šećera 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 4 zrna bibera 

Priprema:

Cveklu očistite i kuvajte nekih pola sata. Kada se ohladi izrendajte, kao i tikvice. Tikvice procedite. Crni luk isecite na brkove/rebarca, pa prelijte vrelom vodom. Pomešajte tikvice, cveklu, oceđeni luk i krupnije seckani beli luk. Dobro promešajte i sipajte u sterilisane tegle. U šerpu sipajte vodu, sirće, so, biber i šećer i ostavite da prokuva. Prelijte salatu i zatvorite teglu. Ova količina je za 1 teglu.