Ime ovog sosa dolazi od reči aglio (beli luk) i olio (ulje). Ajoli sos je izuzetno jednostavan za spremanje, treba vam 5 minuta vremena i 5 sastojaka. Vrlo je sličan majonezu i neki ga zovu majonez sa belim lukom. Ajoli je zato savršen za sve ljubitelje majoneza i neodoljivo ide uz sveže pečeni roštilj i meso, salatu od krompira, prepečen hleb ili kao namaz u sendviču, gde se može kombinovati sa paradajzom.
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml maslinovog ulja
- 1 supena kašika soka od limuna
- 2 čena belog luka
- soli po ukusu
Priprema:
Sipajte maslinovo ulje u duboku tanku i visoku posudu. Razbijte jaje unutra i iscedite svež sok od limuna i isecite krupnije dva oljuštena čena belog luka. Posolite po ukusu. Stavite štapni mikser tako do dodiruje dno posude sa sastojcima. Uključite na maksimalnu brzinu i ne pomerajte uređajte dok odozgo smesa ne pobeli i ne počne da emulgira. Onda polako dižite sa jedne i strane, dodirujte i ivice posude.
Čim odozgo dobijete belu i gustu smesu, počnite polako da dižete ili izvucite štapni mikser na gore - tako dok ne dođete do površine i dok smesa skroz ne pobeli i postane gusta.
Čuvajte Ajoli sos u frižideru u dobro zatvorenoj posudi ili servirajte odmah.
Ovaj sos nije ništa više nego jedan majonez sa belim lukom ali sa mnogo zasićenijim ukusom i gustom konsistencijom. Idealan je za društvo u različita jela ili predjela, zalogaje, krompire, ribu i morske plodove, meso ili prosto prepečeni hleb.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem