Iskoristite sezonu tikvica i napravite sjajna jela od ovog povrća.
Mi vam predlažemo neke od najuksnijih obroka sa tikvicama.
Potaž od tikvica
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- so
- biber
- mirođija
- pola crvenog luka
- 1 čen belog luka
Priprema:
Oljuštite i iseckajte tikvice na kockice. Posolite i pobiberite. Na maslinovom ulju propržite crveni luk, pa dodajte tikvice i beli luk. Nalijte sa vodom, ali ne preterujte, jer je potaž uvek lepši kad je gust. Kuvajte nekih 15 minuta i onda ih štapnim mikserom sameljite. Kada to uradite dodajte svežu mirođiju i pustite da začini odrade svoje.
Musaka od tikvica
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- tikvice
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargerpa
- malo pelata
- so
- biber
Za preliv:
- 2 jajeta
- pola kiselog mleka
- malo parmezana (po želji)
Priprema:
Mleveno meso prodinstajte na malo ulja, pa dodajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i malo pelata. Dinstajte dok se ne zgusne, pa posolite i pobiberite. Tikvice isecite uzduž, pa poređajte na dno posude za pečenje, preko sipajte sipajte mleveno meso, pa opet red tikica. Zatim napravite smesu od jaja i kiselog mleka i prelijte musaku. Pecite u rerni na 200°C.
Pljeskavice od tikvica
Sastojci:
- 450-500 g tikvica (1 veća ili dve manje)
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 1 kašičica suvog začina
- 1/2 kašičice bibera
- 115 g trapist sira
- 50 g (5 kašika) brašna
- 50 g (5 kašika) prezli
- ulje za prženje
Priprema:
Dobro operite tikvice i narendajte na najkrupnije rende. Ne treba guliti. Posolite, izmešajte i ostavite da odstoji 20-30 minuta. Kad pusti vodu, uzmite rukama i dobro ocedite. Dodajte jaja, začin i biber po ukusu, rendani trapist sir (ili neki drugi tvrdi sir) i sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte brašno i prezle i sve dobro sjedinite. Sipajte malo ulja u tiganj i stavite da se zagreje. Od smese formirajte male pljeskavice. Spustite pljeskavice u zagrejano ulje i pecite na slabijoj vatri po 4-5 minuta sa obe strane, odnosno dok lepo ne porumene onako kako volite. Pljeskavice ređajte na papirni ubrus, kako bi se upio višak masnoće.
Napomena: Imajte u vidu da potrebna količina brašna i prezle može da varira u zavisnosti od veličine tikvice kao i jaja, pa slobodno dodajte po osećaju. Smesa ne sme biti ni previše retka, a ni previše gusta.
Grilovane tikvice
Sastojci:
- 2 velike tikvice
- malo maslinovog ulja
Priprema:
Isecite tikvice na kolutove ili tanke uzdužne šnite i prelijte ih sa malo maslinovog ulja. Stavite na roštilj ili u gril tiganj i pecite oko 4-5 minuta. Pred kraj pečenja okrenite tikvice.
Italijanske punjene tikvice
Sastojci:
- 1 glavica crvenog luka
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- so
- biber
- 2 veće loptaste tikvice
- 2 čena belog luka
- 1,5 dl suvog belog vina
- 800 g oljuštenog paradajza
- 2 lovorova lista
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Oljuštite crni luk, pa ga iseckajte na kockice, pomešajte sa origanom i mesom i pobiberite. Tikvice operite, isecite uzduž napola i izdubite. Sredinu iseckajte i dodajte u masu od mesa, pa time napunite tikvice.
Beli luk oljuštite i iseckajte na sitno. Pomešajte vino i paradajz, ubacite luk i lovor, začinite i sipajte u podmazanu tepsiju. Potom poređajte tikvice i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni na 180°C. Zapečene tikvice pospite parmezanom i bosiljkom i servirajte sa sosom.
Zapečene tikvice
Sastojci:
- 3 tikvice
- 4 jaja
- so i biber po ukusu
- 150 g kačkavalja
- 3-4 kašike ulja
Priprema: Tikvice iseckajte na kolutove, a zatim na kockice. Sipajte u vatrostalnu posudu srednje veličine i prelijte sa 3-4 kašike ulja. U činiji umutite jaja, koja ste prethodno posolili i pobiberili, pa prelijte tikvice. Odozgo pospite rednadnim kačkavaljem i pecite na 180°C 30-35 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus