Ukoliko spadate u onu grupu domaćica koje vole da eksperimentišu sa testom i uvek prave nove oblike i ukuse ovo je recept za vas. Obično testo punjeno mešavinom pire krompira i kačkavalja daju ovim pogačicama božanstven ukus. Možete ih jesti same za užinu ili umesto hleba uz obrok. Ovaj tradicionalan arapski recept morate da probate.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 8 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 100 ml tople vode
- 150 ml toplog mleka
- 50 ml ulja
- 2 kašike peršuna
- 3 krompira
- biber, so, peršun
- 100 g kačkavalja
- žumance
Priprema:
Brašno sipajte u činiju, napravite udubljenje u brašno pa dodajte kvasac, toplu vodu i šećer. Promešajte pa dodajte so, ulje i toplo mleko. Dobro promešajte varjačom. Dodajte seckan peršun, promešajte, pa izradite testo rukama. Pokrijte ga i ostavite 40 min na sobnoj temperaturi da nadođe. Za to vreme obarite kromir, izgnječite ga u pire pa mu dodajte so, biber i peršun, kao i rendan kačkavalj. Od tako pripremljenog pirea pravite male kuglice i ostavite na jedan tanjir.
Nadošlo testo razbvaljajte na oblik vekne pa tu veknu isecite na parčiće debljine oko 2 cm. Od svakog parčeta napravite lopticu. Sada svaku lopticu razvaljajte na pobrašnjenoj površini na oblik kruga. U sredinu stavite kuglicu od pirea pa zatvorite. Ponovite postupak sa ostalim kuglicama. Poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. premažite umućenim žumancetom i pospite malo rendanim kačkavaljem. pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus