Pite su jedne od omiljenih jela u Srbiji, bilo da se radi o slatkoj ili slanoj varijanti. Ipak, ukoliko ne pravite pitu toliko često ili nemate iskustva, može se desiti i da vam ne uspe, da kore budu suve, popucaju ili fil u njima ostane nepečen.

Zbog toga bi trebalo da primenite nekoliko saveta i trikova kako bi se na vašoj trpezi uvek našla savršeno uvijena, ispečena i poslužena kraljica slanih posluženja - pita.

1. Držite kore pod vlažnom krpom

Kore bi trebalo da budu hladne kada se pita pravi, pa ukoliko ste ih držali u zamrzivaču, ostavite ih u toku noći da se odlede u frižideru. Kada otvorite pakovanje, dok pripremate pitu, ostatak kora držite pod vlažnom krpom, jer se one veoma brzo suše, a samim tim i pucaju.

2. Izbegavate masnoću

Ukoliko ste se odlučili da spremate pitu ona nikako ne može biti "fit" varijanta, gde se vodi računa da se masnoća svede na minimum, jer sve vrste pita zahtevaju masnoću, bilo da je ona mast, puter, suncokretovo ili maslinovo ulje. Ako želite ukusnu pitu, ovaj korak ne bi trebalo da preskačete. Osim toga, svaku pitu treba natopiti mešavinom vode i masnoće, kako bi ona ostala sočna.

3. Stavljate je u zagrejanu rernu

Trik koji primenjuju iskusni kuvari, kako fil u pitama ne bi ostao sirov, a kore izgorele, jeste da se pita stavi u hladnu rernu, a onda uključi prikladna temeperatura za pečenje. Pita će se peći ravnomerno i biće savršena kada bude gotova.

4. Ne sečete je pre pečenja

Nestrpljivima će ovaj korak posebno biti od koristi, jer pita ne bi trebalo da se seče vrela, kako odjednom ne bi splasnula. Isecite je pre pečenja, pa će tokom pečenja kroz rezove izlaziti višak pare, što će pomoći ravnomernom pečenju.

Izvor: Stvar ukusa