Kada vam treba brza ideja za večeru ili šarena pita da ulepša svečani sto onda vaš izbor neka bude prolećna pita od povrća. Kore vam nisu potrebne, sve sastojke pomešate u tepsiji i zapečete. Uz pitu poslužite domaći majonez bez jaja, a ako ga budete pravili kao što smo u nastavku teksta napisali garantovano će vam uspeti. 

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 350 g krompira 
  • 1 tikvica
  • 1 crni luk
  • 2-3 čena belog luka
  • peršun, mirođija
  • 3 jajeta 
  • 30 g prezli 
  • 30 ml maslinovog ulja 

Za majonez: 

  • 150 ml ulja 
  • 100 ml mleka 
  • 2 kašike dižon senfa 
  • sok od 1/2 limuna

Priprema:
Izrendajte šargarepu, crni luk, krompir i tikvicu. Stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Dodajte mleveni beli luk i seckanu mirođiju i peršun, jaja, prezle, maslinovo ulje i začine po želji. Dobro promešajte da se sve sjedini. Pecite na 180°C oko 50 minuta. 

Domaći majonez: Pomešajte ulje i mleko i sjedinite štapnim mikserom. Dodajte senf i limunov sok, pa posolite i pobiberite. Opet sjedinite štapnim mikserom. Sipajte u posudu i poslužite sa pitom. 

Izvor: Stvar ukusa