Srpska harmonika pita ili gužvara je jedna od omiljenih pita u našim krajevima. Sprema se od kora koje se poređaju kao harmonika, prelije se sirom i jogurtom i zapeče. Nikad prostija priprema, a ni ne peče se dugo. Rusi ipak prave malo drugačije, oni umesto standardnih kora koriste lavaš, ali kako te kore ne možete da nađete kod nas mi vam predlažemo da koristite lisnato testo. Biće malo drugačijeg izgleda. Rusi takođe, kada preliju kore, poređaju puter preko, kako bi pita bila što sočnija. 

Sastojci:

  • lisnato testo

Za fil:

  • 400 ml kefira ili jogurta 
  • 4 jajeta 
  • 250 g sitnog sira 
  • 30 g putera 

Priprema:

Razvucite testo i ako je potrebno presecite na pola. Zatim napravite harmoniku i ređajte u tepsiju. U jogurt dodajte jaja, začine po želji i umutite. Sipajte i izdrobljen sir i dobro promešajte. Zatim prelijte preko kora sve. Isecite putet na komade, poređajte preko i pecite na 180°C nekih 40-45 minuta.