Srpska harmonika pita ili gužvara je jedna od omiljenih pita u našim krajevima. Sprema se od kora koje se poređaju kao harmonika, prelije se sirom i jogurtom i zapeče. Nikad prostija priprema, a ni ne peče se dugo. Rusi ipak prave malo drugačije, oni umesto standardnih kora koriste lavaš, ali kako te kore ne možete da nađete kod nas mi vam predlažemo da koristite lisnato testo. Biće malo drugačijeg izgleda. Rusi takođe, kada preliju kore, poređaju puter preko, kako bi pita bila što sočnija.
Sastojci:
- lisnato testo
Za fil:
- 400 ml kefira ili jogurta
- 4 jajeta
- 250 g sitnog sira
- 30 g putera
Priprema:
Razvucite testo i ako je potrebno presecite na pola. Zatim napravite harmoniku i ređajte u tepsiju. U jogurt dodajte jaja, začine po želji i umutite. Sipajte i izdrobljen sir i dobro promešajte. Zatim prelijte preko kora sve. Isecite putet na komade, poređajte preko i pecite na 180°C nekih 40-45 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus