Medenjaci su sitni kolači koje vole skoro svi. Oni su se najčešće pravili za vreme praznika, a sada uz pomoć ovog jednostavnog recepta možete da ih napravite bilo kad. Kefir ili jogurt je tajni sastojak koji Rusi često koriste kada prave nešto sa testom, jer im daje poseban ukus. Ako želite medenjake možete da prelijte sa medom ili nekom glazurom po vašoj želji, a možete da jedete i bez glazure.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 350 ml kefira
- 220 g šećera
- 2 žumanceta
- 1 belance
- 3 kašike meda
- 3 kašike puter
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
U žumanca dodajte med i šećer, pa umutite. Pomešajte kefir i puter, pa dodajte žumanca. Sve dobro sjedinite. Dodajte prosejano brašno sa sodom bikarbonom i umesite meko testo. Stavite ga na pobrašnjenu površinu i razvucite na debljinu od 1-1,5 cm. Čašom ili modlom vadite oblike. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 25 minuta. Možete da ih uvaljate u šećer, prelijte medom ili nekom glazurom po želji.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus