U pekarama uvek možete kupiti različite vrste peciva, ali zar nije lepše da ga napravite sami. Bavarske kifle ste verovatno već probali, a sada nam stiže recept za omiljeno pecivo u Nemačkoj - bavarske perece.

Za testo vam treba nekoliko jednostavnih sastojaka, a postupak pripreme pročitajte u nastavku.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 270 ml mleka
  • 50 g maslaca
  • 2 kašike soli
  • jedna kašika šećera
  • 1/3 kocke kvasca
  • 60 g sode bikarbone

Priprema:

Pomeštajte suve sastojke, osim sode bikarbone, a zatim dodajte mleko i kvasac. Sastojke dobro umesite, pa dodajte maslac. Testo za ovo pecivo se mesi 8 minuta. Nakon toga vlažnom krpom prekrijte posudu s testom i ostavite da stoji sat vremena.
Potom masu podelite na 8 jednakih delova od kojih ćete oblikovati perece, nakon što ste oblikovali perece ostavite testo još 15 minuta da raste. Zatim rastvorite sodu bikarbonu u tri litra vode i zagrejte vodu do ključanja. Sirove perece se potom potope u taj rastvor na jedan minut, nakon čega ih poređate na pleh obložen papirom za pečenje i pospete ih kristalima soli.

Potom perece stavite 20-25 minuta u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni.