Gibanica je tradicionala srpska pita sa sirom koja se sprema od gotovih kora. Naučite da je pripremate na drugačiji način tako što ćete umesto kora koristiti mlince. Ako spadate u stariju generaciju onda znate koliko je ova vrsta testenine ukusna i da se odlično slaže sa ćuretinom. Ali, kao zamena za kore, mlincidaju gibanici potpuno nov ukus koji će vas garantovano oduševiti.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 500 g sitnog sira
  • 300 ml kiselog mleka
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja 
  • 150 ml kisele vode 
  • 80 g kajmaka
  • 600 g mlinaca

Recept za gibanicu sa mlincima:

Mlince prvo obarite u slanoj vodi, samo minut do dva, da malo omekšaju. Nauljite tepsiju i poređajte mlince da pokriju dno. Umutite jaja (5 komada), sir, jogrut, kiselo mleko i kajmak. Dobro promešajte, pa dodajte ulje i kiselu vodu sobne temeprature. Ređajte tako što ćete da umočite mlince u smesu i slažite u tepsiju. Poslednji red treba da budu mlinci. Isecite parčiće, pa prelijte preostalom smesom. I premažite umućenim jajetom. Pospite susamom i pecite gibanicu u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta, pa smanjite temepraturu na 200°C i pecite još nekih 20-25 minuta. 

Pročitajte i ovo: Ovako se prave najbolji mlinci

BONUS VIDEO: 

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Instagram/gayanefood

Izvor: StvarUkusa