Zima je nezamisliva bez kiselog kupusa, a domaći kupus ribanac daleko je ukusniji od kupovnog. Pravi se lako, ne zahteva komplikovane sastojke, a fermentacija kod kuće stvara prirodnu salamuru koja čuva sve hranljive materije.
Ovo je recept za manju količinu kupusa, idealan za domaćinstva koja žele svež i zdrav kiseli kupus bez bacanja. Savršeno se slaže u posna jela, meso ili kao jednostavna salata posuta sa samo malo slatke paprike.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: zimnica
Porcije/Količina: 1 srednja tegla (oko 4–5 porcija)
Vreme pripreme: 15-20 minuta
Vreme kuvanja/pečenja/hlađenja: fermentacija 3-10 dana
Ukupno vreme pripreme: 3-10 dana, uključujući fermentaciju
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
- 1 srednja glavica kupusa (oko 1 kg)
- 1,5 kašika soli
- 1 kašika bibera u zrnu
Priprema:
1. korak: Priprema kupusa
Uklonite uvele spoljne listove kupusa, isecite glavicu na četvrtine i odstranite tvrdo jezgro. Ostatak kupusa sitno iseckajte ili narendajte. Prebacite u veću činiju i pospite solju. Rukama dobro utrljajte so u kupus 5-10 minuta dok ne počne da ispušta sopstveni sok. Dodajte biber u zrnu.
2. korak: Slaganje kupusa u teglu
Sterilisane staklene tegle napunite pripremljenim kupusom. Povremeno ga nabijajte rukom kako biste izbacili vazduh, ali ne cedite tečnost koja se stvorila. Pokrijte kupus spoljnim listom, stavite manji i teži predmet da ga pritisne, pokrijte krpom i fiksirajte gumicom.
3. korak: Fermentacija
Kupus držite na tamnom mestu na temperaturi od 18-23 stepeni. Tokom prvih 24 sata povremeno pritiskajte predmetom da kupus ostane potopljen u tečnosti. Ako tečnost nije dovoljno pokrila kupus, rastvorite 1 kašičicu soli u 1 šoljici vode i dodajte toliko da ga potpuno prekrije.
Fermentacija traje 3-10 dana. Povremeno proveravajte kupus - mehurići i pena na vrhu su normalni, ali ne buđ - ona je znak da kupus nije dobar.
4. korak: Čuvanje
Kada kupus dostigne željeni ukus, skinite krpu i gumicu, poklopite teglu i čuvajte u frižideru. Tako pripremljen kupus ribanac možete čuvati do 2 meseca, a odličan je za salate i podvarak.
Pogledajte i kako da sprečite da kiseli kupus postane gnjecav, 6 stvari na koje morate da obratite pažnju.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.