Zima je nezamisliva bez kiselog kupusa, a domaći kupus ribanac daleko je ukusniji od kupovnog. Pravi se lako, ne zahteva komplikovane sastojke, a fermentacija kod kuće stvara prirodnu salamuru koja čuva sve hranljive materije.

Ovo je recept za manju količinu kupusa, idealan za domaćinstva koja žele svež i zdrav kiseli kupus bez bacanja. Savršeno se slaže u posna jela, meso ili kao jednostavna salata posuta sa samo malo slatke paprike.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: zimnica

Porcije/Količina: 1 srednja tegla (oko 4–5 porcija)

Vreme pripreme: 15-20 minuta

Vreme kuvanja/pečenja/hlađenja: fermentacija 3-10 dana

Ukupno vreme pripreme: 3-10 dana, uključujući fermentaciju

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 srednja glavica kupusa (oko 1 kg)
  • 1,5 kašika soli
  • 1 kašika bibera u zrnu

Priprema:

1. korak: Priprema kupusa

Uklonite uvele spoljne listove kupusa, isecite glavicu na četvrtine i odstranite tvrdo jezgro. Ostatak kupusa sitno iseckajte ili narendajte. Prebacite u veću činiju i pospite solju. Rukama dobro utrljajte so u kupus 5-10 minuta dok ne počne da ispušta sopstveni sok. Dodajte biber u zrnu.

2. korak: Slaganje kupusa u teglu

Sterilisane staklene tegle napunite pripremljenim kupusom. Povremeno ga nabijajte rukom kako biste izbacili vazduh, ali ne cedite tečnost koja se stvorila. Pokrijte kupus spoljnim listom, stavite manji i teži predmet da ga pritisne, pokrijte krpom i fiksirajte gumicom.

Žena stavlja kupus u teglu za ribanac
Domaći kupus ribanac Foto: Shutterstock

3. korak: Fermentacija

Kupus držite na tamnom mestu na temperaturi od 18-23 stepeni. Tokom prvih 24 sata povremeno pritiskajte predmetom da kupus ostane potopljen u tečnosti. Ako tečnost nije dovoljno pokrila kupus, rastvorite 1 kašičicu soli u 1 šoljici vode i dodajte toliko da ga potpuno prekrije.

Fermentacija traje 3-10 dana. Povremeno proveravajte kupus - mehurići i pena na vrhu su normalni, ali ne buđ - ona je znak da kupus nije dobar.

4. korak: Čuvanje

Kada kupus dostigne željeni ukus, skinite krpu i gumicu, poklopite teglu i čuvajte u frižideru. Tako pripremljen kupus ribanac možete čuvati do 2 meseca, a odličan je za salate i podvarak.

Pogledajte i kako da sprečite da kiseli kupus postane gnjecav, 6 stvari na koje morate da obratite pažnju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.