Novogodišnji i božićni praznici su prošli, a pored ukusne hrane i proslave sa najmilijim, neretko se desi da nam je omiljeni stolnjak ostao uflekan. Nema potrebe da se nervirate ukoliko su ostale fleke, jer vam donosimo nekoliko saveta kako da uklonite najčešće mrlje.

1. Masne fleke

Sipajte malo deterdženta za sudove na mrlju i ostavite da stoji deset minuta pre nego što materijal operete hladnom vodom. Ponovite ako još uvek ima tragova mrlje. Uvek pogledajte da li je mrlja potpuno nestala pre nego što tkaninu stavite u mašinu za veš.

2. Crveno vino

Sigurno već znate da se fleke od crvenog vina - naravno, ako odmah reagujete - odlično skidaju belim vinom. Samo ga sipajte preko fleke i isperite hladnom vodom. Ukoliko nemate tog trenutka belo vino, toplo mleko ima isti efekat. A ako se desi da nemate ni mleko, ukvasite isflekano mesto toplom vodom, pospite dosta soli, ostavite da malo odstoji i isperite sapunom i vodom.

3. Kafa ili čaj

Mrlje od kafe ili čaja odlično se skidaju toplom vodom, samo je potrebno da odmah reagujete. Operite ih toplom vodom, a zatim deterdžentom za sudove, i fleke će odmah nestati.

Kako očistiti stoljnak od fleka?
Shutterstock 

4. Sos

Dodajte četvrtinu kašičice praška za sudove i tri kapi amonijaka na pola šolje tople vode. Pomoću čiste krpe utapkajte rastvor u mrlju, nemojte da trljate. Ako je fleka na vuni ili svili, koristite sodu umesto amonijaka.

5. Vosak od sveće

Sastružite šta možete tupim nožem, a zatim koristite fen da istopite preostali vosak. Ovo će ostaviti masan trag, koji možete obrisati vatom namočenom u alkohol. Zatim operite stolnjak kao i obično.