Mafini su američki specijalitet koji se pravi od slatkog testa i u njega se dodaje voće ili neki drugi sastojak. Postoji i britanska verzija mafina, a razlika je u tome što su njihovi ravni i šuplji, a američki su vazdušasti. Recepti za engleske mafine počeli su da se pojavljuju početkom 19. veka. U viktorijansko doba, mladići su prodavali kolače na ulici, u posebnim kolicima i zvonili su kako bi privukli kupce. Američki mafini se pojavljuju još u 18. veku i tada su obično pravljeni sa kvascem, a danas se on menja praškom za pecivo. U Americi postoje tri države koje imaju zvanične mafine. Minesoti su zaštitni znak mafini od borovnice, Masačusetsu mafini od kukuruza, a Njujorku mafini od jabuka. Danas postoje razni recepti za raznovrsne mafine, pa tako posotoje i slane verzije, koje su isto preukusne kao i slatke. Mi vam predlažemo da isprobate mafine sa neodoljivom kinder čokoladom.

  • Sastojci: 
  • 250 g brašna 
  • 120 g šećera 
  • 70 g putera 
  • 250 g jogurta od vanila
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 2 jajeta 
  • 200 g kinder čokolade 

Priprema: 
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. U drugoj posudi pomešajte puter koji ste istopli i kristal šećer, pa dodajte jaja i dobro umutite. Dobijenu smesu sipajte u brašno i dobro sjedinite. Zatim dodajte jogurt od vanile, promešajte i onda dodajte i kockice čokolade, sve lepo sjedinite. U kalup za mafine stavite paprine kalupe, pa ih premažite puterom i pospite brašnom. Sipajte smesu, ali ne do vrha i pecite na 180°C oko 20-30 minuta. Čačkalicom proverite da li su gotovi. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE