Sastojci:

Za tortu:

  • 190 g urmi, bez koštica i iseckanih
  • 125 ml tople kuvane kafe
  • 220 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 60 g putera, omekšanog
  • 125 g šećera
  • 2 velika jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 125 g seckanih oraha

Za espreso glazuru:

  • 125 g šećera u prahu
  • 2 kašike kuvanog espresa
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Recept za kolač od urmi i kafe sa bogatom espreso glazurom:

Kako biste napravili ovaj kolač, zagrejte rernu na 175°C. Podmažite i pobrašnite pleh za vekne. U činiji pomešajte seckane urme i toplu kafu. Ostavite da odstoji 10-15 minuta da urme omekšaju. U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet i muskatni oraščić.

U velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i glatki. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte mešavinu brašna u mešavinu putera, mešajući samo dok se ne sjedini. Umešajte omekšale urme (sa preostalom kafom) i seckane orahe. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i izravnajte vrh. Pecite 60-70 minuta.

Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Napravite glazuru tako što ćete u maloj činiji da umutite šećer u prahu, kuvani espreso i ekstrakt vanile, dok smesa ne postane glatka. Ohlađeni kolač prelijte espreso glazurom. Ostavite da se stegne pre rezanja. Možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač sa smokvama.

Pročitajte i kako se pravi čokoladni brauni sa višnjama

BONUS VIDEO

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima instagram/amna_foodie

StvarUkusa