Sastojci:
Za tortu:
- 190 g urmi, bez koštica i iseckanih
- 125 ml tople kuvane kafe
- 220 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 60 g putera, omekšanog
- 125 g šećera
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 125 g seckanih oraha
Za espreso glazuru:
- 125 g šećera u prahu
- 2 kašike kuvanog espresa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za kolač od urmi i kafe sa bogatom espreso glazurom:
Kako biste napravili ovaj kolač, zagrejte rernu na 175°C. Podmažite i pobrašnite pleh za vekne. U činiji pomešajte seckane urme i toplu kafu. Ostavite da odstoji 10-15 minuta da urme omekšaju. U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet i muskatni oraščić.
U velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i glatki. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte mešavinu brašna u mešavinu putera, mešajući samo dok se ne sjedini. Umešajte omekšale urme (sa preostalom kafom) i seckane orahe. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i izravnajte vrh. Pecite 60-70 minuta.
Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Napravite glazuru tako što ćete u maloj činiji da umutite šećer u prahu, kuvani espreso i ekstrakt vanile, dok smesa ne postane glatka. Ohlađeni kolač prelijte espreso glazurom. Ostavite da se stegne pre rezanja. Možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač sa smokvama.
Pročitajte i kako se pravi čokoladni brauni sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem