Kolač od kafe i oraha je mekan i premazan savršenim kremom espersa, krem sira, šećera i putera. Ukrašen polovinama oraha pravo je remek-delo. Ako volite kolače možda ćete želeti da isprobate i recept za čokoladni brauni kolač. Evo i kako se pravi kolač od kafe i oraha!
Sastojci:
- 100 g oraha
- 2 velika jajeta, sobne temperature
- 200 g smeđeg šećera
- 180 ml ulja
- 80 ml jake kafe, ohlađene
- 200 g običnog brašna
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 60 ml jogurta
Za krem:
- 100 g neslanog putera, omekšanog
- 140 g šećera u prahu, prosejanog
- 280 g krem sira, sobne temperature
- 1 kašičica espreso praha
Recept za kolač od kafe i oraha premazan kremom od sira i espresa
Zagrejte rernu na 180°C. Pleh obložite papirom za pečenje. Okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm podmažite i obložite papirom za pečenje. Na pripremljeni pleh stavite orahe. Pecite 7-8 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite i ohladite na poslužavniku, a zatim jednu trećinu oraha sačuvajte da stavite na površinu kolača kada budete servirali. Ostatak ubacite u blender i blendirajte dok ne ne izmeljete, ali ne tako da se pretvore u prah.
U veću činiju stavite jaja, šećer i ulje i kratko umutite da se sjedine. Umešajte kafu. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, 1/4 kašičice sitne soli i mlevene orahe. Izmešajte da se sjedini. Umešajte jogurt. Kašikom stavite testo u pripremljenu tepsiju i poravnajte površinu. Pecite 45-50 minuta dok ne porumeni i ne bude pečeno. Ohladite kolač u plehu.
Za krem stavite puter i šećer u posudu i mešajte drvenom kašikom dok smesa ne postane gusta i glatka. Dodajte krem sir i espreso prah i mešajte dok ne postane glatko. Kašikom premažite ohlađen kolač i poleđinom kašike zagladite. Pre serviranja stavite orahe.
Pročitajte recept za američku pitu sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem