Kolač od kafe i oraha je mekan i premazan savršenim kremom espersa, krem sira, šećera i putera. Ukrašen polovinama oraha pravo je remek-delo. Ako volite kolače možda ćete želeti da isprobate i recept za čokoladni brauni kolač. Evo i kako se pravi kolač od kafe i oraha!

Sastojci:

  • 100 g oraha
  • 2 velika jajeta, sobne temperature
  • 200 g smeđeg šećera
  • 180 ml ulja
  • 80 ml jake kafe, ohlađene
  • 200 g običnog brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 60 ml jogurta

Za krem:

  • 100 g neslanog putera, omekšanog
  • 140 g šećera u prahu, prosejanog
  • 280 g krem sira, sobne temperature
  • 1 kašičica espreso praha

Recept za kolač od kafe i oraha premazan kremom od sira i espresa

Zagrejte rernu na 180°C. Pleh obložite papirom za pečenje. Okrugli kalup za tortu prečnika 20 cm podmažite i obložite papirom za pečenje. Na pripremljeni pleh stavite orahe. Pecite 7-8 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite i ohladite na poslužavniku, a zatim jednu trećinu oraha sačuvajte da stavite na površinu kolača kada budete servirali. Ostatak ubacite u blender i blendirajte dok ne ne izmeljete, ali ne tako da se pretvore u prah.

U veću činiju stavite jaja, šećer i ulje i kratko umutite da se sjedine. Umešajte kafu. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, 1/4 kašičice sitne soli i mlevene orahe. Izmešajte da se sjedini. Umešajte jogurt. Kašikom stavite testo u pripremljenu tepsiju i poravnajte površinu. Pecite 45-50 minuta dok ne porumeni i ne bude pečeno. Ohladite kolač u plehu.

Za krem stavite puter i šećer u posudu i mešajte drvenom kašikom dok smesa ne postane gusta i glatka. Dodajte krem sir i espreso prah i mešajte dok ne postane glatko. Kašikom premažite ohlađen kolač i poleđinom kašike zagladite. Pre serviranja stavite orahe.

Pročitajte recept za američku pitu sa višnjama

BONUS VIDEO

Tiramisu kuglice  Instagram/food_by_lilly

StvarUkusa/L.S.