Ljubitelji kafe biće oduševljeni receptom za ovaj kolač. Mekani biskvit i krem sa ukusnom kafe će vas oduševiti, a možete da ga služite i kada vam dođu gosti. Ono što je bitno kod pripreme ovog kolača je da svi sastojci budu sobne temperature, jer tako ne postoji šansa da vam ne uspe. Čokoladni kolač sa kafom je nešto najbolje što ćete probati.
Sastojci:
- 300 g slatke pavlake
- 3 jajeta
- 315 ml tople kafe
- 150 g putera
- 35 ml ulja
- 290 g šećera
- 330 g brašna
- 45 g kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 3 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- Za ganaš od kafe:
- 2 kašike instant kafe
- 30 ml mleka
- 225 g putera
- 200 g krem sira
- 185 g šećera u prahu
Recept za čokoladni kolač sa kafom:
Napravite koru
U posudi pomšajte prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so. Promešajte, pa dodajte jaja, slatku pavlaku, istopljenu puter, ulje i kafu. Sve dobro sjedinite mikesrom. Sipajte smesu u tepsiju obloženu pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Napravite ganaš
Umutite puter i šećer u prahu, pa dodajte krem sir i ponovo sjedinite mikserom. Sipajte kafu koju ste pomešali sa vodom i umutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru pola sata.
Premažite koru filom
Izvadite koru iz tepsije, pa je premažite ohlađenim filom. Ako želite ukrasite čokoladom.
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus