Čoko-oranž torta sa prelivom od pomorandže spolja deluje jednostavno, ali je vrlo sočna i istovremeno sladi i osvežava. Možda ćete želeti da napravite i tortu od kafe i oraha. Za čokoladnu tortu biće vam potrebno određeno vreme, ali se isplati. Evo kako da napravite čoko-oranž tortu sa prelivom od pomorandže!
Sastojci:
- 120 g neslanog putera
- 120 g meda
- 100 g tamnog muskovado šećera
- 70 g laganog muskovado šećera
- 75 g crne čokolade, iseckane
- 4 srednja jajeta
- Sitno rendana kora i sok od 3 male pomorandže (oko 75 ml soka)
- 75 ml mleka
- 225 g brašna za samopodizanje
- 1½ kašičica praška za pecivo
- 50 g kakao praha, prosejanog
- ½ kašičice morske soli
Za preliv:
- 300 g šećera u prahu
- 2 kašike soka od pomorandže
Recept za čoko-oranž tortu sa prelivom od pomorandže
Zagrejte rernu
Za čoko-oranž tortu sa prelivom od pomorandže agrejte rernu na 170°C. U veliki tiganj stavite puter, med, šećer i čokoladu, pa lagano zagrejte dok se ne istopi i ne postane glatko. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim drvenom kašikom umutite jaja.
Pecite smesu
Stavite preostale sastojke u veliku posudu za mešanje, a zatim prelijte čokoladnom mešavinom sa čokoladom i kakaom i mešajte dok ne postane glatko. Sipajte u pripremljen pleh pa pecite 50 – 55 minuta, ili dok se dobro ne digne i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite u plehu 15 minuta, a zatim okrenite na rešetku da se potpuno ohladi.
Napravite preliv
U međuvremenu, umutite šećer u prahu u maloj posudi za mešanje sa sokom od pomorandže i 1 kašikom vode dok smesa ne postane glatka i gusta (dodajte još malo vode ili prosejte preko još malo šećera u prahu da dobijete pravu konzistenciju). Kašikom prelijte ohlađenu tortu tako da se sliva niz stranice, pa ostavite da se stegne. Servirajte i uživajte u čoko-oranž torti sa prelivom od pomorandže!
Pročitajte kako se pravi palenta torta sa medom i jogurtom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus