Palenta tortasa medom i jogurtom je savršena, jer med i ruzmarin dodaju delikatan cvetni ukus ovoj neverovatno jednostavnoj torti. Osim toga, dodatak soka od pomorandže i grčkog jogurta održava je izvanredno vlažnom tj. sočnom. Možda ćete želeti da probate i tortu od đumbira i marmelade. Evo kako da napravite palenta tortu sa medom i jogurtom!

Sastojci:

Za tortu

  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 g meda
  • 3 srednja jajeta
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • 100 g grčkog jogurta
  • 100 g brašna za samopodizanje
  • 130 g palente

Za preliv

  • 60 ml soka od pomorandže
  • 3 kašike tekućeg meda

Recept za palenta tortu sa medom i jogurtom

15:49
Korak 1

Zagrejte rernu

Za palenta tortu sa medom i jogurtom zagrejte rernu na 180°C. U veću činiju stavite maslinovo ulje, med, jaja, sok od pomorandže, grčki jogurt, brašno koje se samo diže i palentu i umutite dok se ne sjedine.

15:54
Korak 2

Smesu sipajte u kalup

Sipati u podmazan kalup za torte obložen dnom. Pecite 35 minuta ili dok čačkalica gurnuta u sredinu ne izađe čista. (Prekrijte odozgo folijom ako prebrzo počne da rumeni.) Izvadite tortu iz rerne i ostavite da se ohladi.

15:54
Korak 3

Prelijte tortu

Zagrejte sok od pomorandže sa medom i svežim ruzmarinom u malom tiganju . Nakon što se kolač ohladi 10 minuta, probušite rupe po vrhu čačkalicom, pa prelijte sirupom. Ohladite u plehu, pa izvadite i poslužite. Uživajte u palenta torti sa medom i jogurtom!

Pročitajte kako se pravi grčka jogurt torta - bez šećera i bez brašna

BONUS VIDEO

Instagram/Petar Slana torta od krekera

StvarUkusa/L.S.