Tortaod đumbira i marmelade će tokom pravljenja da zamiriše vaš dom. Vrlo se jednostavno pravi, samo treba da se izmere suvi i mokri sastojci, pomešaju i ispeku. Možda će vam biti intersantana i grčka jogurt torta - bez šećera i bez brašna. Možete da koristite gustu marmeladu ili kakvu imate u kući. Nakon što odstoji par dana u frižideru još je ukusnija. Evo kako da napravite tortu od đumbira i marmelade!
Sastojci:
- 250 g neslanog putera, plus dodatno za podmazivanje
- 250 g šećera
- 100 g šećernog sirupa
- 120 g marmelade
- Sitno narendana kora 1 narandže
- 2 srednja jajeta, lagano umućena
- 350 g običnog brašna
- 2 kašike mlevenog đumbira
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevenih karanfilića
- 120 g đumbira, seckanog
Za glazuru
- 2 kašike soka od pomorandže
- 2 kašike sirupa iz tegle đumbira
- 1 kašičica limunovog soka
Za glazuru
- 150 g šećera u prahu, prosejanog
- 3-4 kašike soka od pomorandže
- 1 kašičica sirupa iz tegle đumbira
- Seckani đumbir i nekoliko fino isečenih traka kore od pomorandže za ukrašavanje
Recept za tortu od đumbira i marmelade
Zagrejte rernu
Za tortu od đumbira i marmelade kalup za tortu namažite puterom i obložite papirom za pečenje, pa podmažite i papir. Zagrejte rernu na 140°C. Da biste napravili tortu, stavite puter, šećer i papriku u tiganj i lagano zagrejte, povremeno mešajući, dok se ne istopi. Umešajte marmeladu i koricu pomorandže, pa sklonite sa ringle i kada je malo mlako umešajte jaja.
Pomešajte sastojke i pecite
U velikoj posudi umutite brašno, đumbir, prašak za pecivo, cimet, biber, so i karanfilić, a zatim umešajte đumbir. Suve sastojke prelijte mešavinom šećernog sirupa i sve zajedno promešajte gumenom lopaticom. Kada se dobro sjedini, sipajte smesu u kalup za torte i pecite 45-50 minuta ili dok čačkalica gurnuta u sredinu torte ne izađe čista.
Premažite glazurom
Čim kolač izvadite iz rerne, pomešajte sve sastojke za glazuru i premažite njome vrh torte. Ostavite da se ohladi 5 minuta pre nego što izvadite tortu iz kalupa. Stavite ga je rešetku da se potpuno ohladi. Kada se torta ohladi, umutite šećer u prahu, sok od pomorandže i sirup od đumbira i prelijte glazurom celu tortu. Pospite seckani đumbir i isečene trake narandže za ukrašavanje. Uživajte u torti od đumbira i marmelade.
Pročitajte kako se pravi torta bela šuma
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs