Tortaod đumbira i marmelade će tokom pravljenja da zamiriše vaš dom. Vrlo se jednostavno pravi, samo treba da se izmere suvi i mokri sastojci, pomešaju i ispeku. Možda će vam biti intersantana i grčka jogurt torta - bez šećera i bez brašna. Možete da koristite gustu marmeladu ili kakvu imate u kući. Nakon što odstoji par dana u frižideru još je ukusnija. Evo kako da napravite tortu od đumbira i marmelade!
Sastojci:
- 250 g neslanog putera, plus dodatno za podmazivanje
- 250 g šećera
- 100 g šećernog sirupa
- 120 g marmelade
- Sitno narendana kora 1 narandže
- 2 srednja jajeta, lagano umućena
- 350 g običnog brašna
- 2 kašike mlevenog đumbira
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice mlevenih karanfilića
- 120 g đumbira, seckanog
Za glazuru
- 2 kašike soka od pomorandže
- 2 kašike sirupa iz tegle đumbira
- 1 kašičica limunovog soka
Za glazuru
- 150 g šećera u prahu, prosejanog
- 3-4 kašike soka od pomorandže
- 1 kašičica sirupa iz tegle đumbira
- Seckani đumbir i nekoliko fino isečenih traka kore od pomorandže za ukrašavanje
Recept za tortu od đumbira i marmelade
Zagrejte rernu
Za tortu od đumbira i marmelade kalup za tortu namažite puterom i obložite papirom za pečenje, pa podmažite i papir. Zagrejte rernu na 140°C. Da biste napravili tortu, stavite puter, šećer i papriku u tiganj i lagano zagrejte, povremeno mešajući, dok se ne istopi. Umešajte marmeladu i koricu pomorandže, pa sklonite sa ringle i kada je malo mlako umešajte jaja.
Pomešajte sastojke i pecite
U velikoj posudi umutite brašno, đumbir, prašak za pecivo, cimet, biber, so i karanfilić, a zatim umešajte đumbir. Suve sastojke prelijte mešavinom šećernog sirupa i sve zajedno promešajte gumenom lopaticom. Kada se dobro sjedini, sipajte smesu u kalup za torte i pecite 45-50 minuta ili dok čačkalica gurnuta u sredinu torte ne izađe čista.
Premažite glazurom
Čim kolač izvadite iz rerne, pomešajte sve sastojke za glazuru i premažite njome vrh torte. Ostavite da se ohladi 5 minuta pre nego što izvadite tortu iz kalupa. Stavite ga je rešetku da se potpuno ohladi. Kada se torta ohladi, umutite šećer u prahu, sok od pomorandže i sirup od đumbira i prelijte glazurom celu tortu. Pospite seckani đumbir i isečene trake narandže za ukrašavanje. Uživajte u torti od đumbira i marmelade.
Pročitajte kako se pravi torta bela šuma
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom