Ako ste pravi ljubitelj poslastica, kolač sa urmama i orasima postaće jedan od vaših najomiljenijih. Fil od kombinacije oraha i urmi biće pravi užitak za vaša nepca. Šerbet koji se preliva preko kolača dodatno pojačava aromu, čineći ga sočnijim.
- Sastojci:
- Za testo:
- 200 g putera
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 1 jaje
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 4-4,5 šolje brašna
- Za nadev:
- 500 g urmi
- 1 šolja krupno sečenih oraha
- 4-5 kašika vode
- Za sirup:
- 1 šolja šećera
- 1 čaša vode
- 1 kriška limuna
- puter pršak za pecivo ulje
Priprema:
Prvo promešajte sve sastojke za sirup i kuvajte 10 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi. U međuvremenu počnite sa pravljenjem biskvita tako što ćete da isečete puter na komade i staviti u posudu, potom dodajte ulje, jaje, šećer u prahu, sirće, vanilin šećer prašak za pecivo i na kraju brašno. Rukom umesite u oblik pravougaonika koji ćete podeliti na dva dela. Jednu polovinu prebacite na pleh, ravnomerno rasporedite i poravnajte, a drugu ostavite sa strane. Nadev pripremite tako što ćete najpre ukloniti semenke iz urmi, a ukoliko su suviše tvrde ostavite ih u vodi oko 10 minuta da omekšaju. Iscedite ih, a potom ih izblendajte zajedno sa orasima i vodom (u zavisnosti od strukture koju dobijete blendanjem). Fil rasporedite po testu u plehu, pa ga prekrijte sa drugom polovinom testa. Po želji, viljuškom možete preći preko gornjeg sloja testa kako bi se formirale brazde. Pecite na 180°C. Nakon toga, ostavite da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi i prelijte hladnim šerbetom. Fantastičnog ukusa!
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar Ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem