Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOKRI PESAK: Kolač sa orasima, urmama, suvim smokvama i grizom

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

MOKRI PESAK: Kolač sa orasima, urmama, suvim smokvama i grizom

 Izvor: Foto: Printscreen/YT/Bonapeti

Odličan kolač sa kojim možete da se zasladite posle ručka.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 100 g šećera
  • 30 g smeđeg šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 50 g maslaca
  • 300 g griza
  • 80 brašna
  • 160 ml svežeg mleka
  • 60 g oraha
  • 5-6 suvih smokvi
  • 5-6 urmi
  • kora od ½ pomorandže
  • 60 g čokolade
  • prašak za pecivo
  • sirup od jagode - ili toping za prelivanje

Za šećerni sirup:

  • 750 ml vode
  • 400 g šećera
  • kora od ½ limuna
  • kora od ½ pomorandže
  • 3 kapljice ekstrakta ruma

Priprema:

Umutite jaja i tri vrste šećra. Dodajte maslac (rastopljen, ali ne vreo) i mleko, nastavite da mutite mikserom, kratko.

Prosejte brašno sa praškom za pecivo direktno u smesu i mešajte drvenom ili silikonskom kašikom, a nakon toga stavite i griz. Uradite na isti način, dok ne dobijete homogenu smesu (ređa je, ali nemojte da brinete, griz će nabubriti).

Dodajte i suvo voće, orahe i komadiće čokolade. Izrendajte koru od pomorandže unutra, trudite se da ne zakačite beli deo, da ne bi bilo gorko.

Smesu sipajte u namazan i brašnom posut pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 185°C oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju.

Pripremite sirup tako što na umerenu vatru stavite sve sastojke, potrebne za njega, neka vri 5-8 minuta, ostavite da se ohladi i zatim izvadite kore citrusa.

Čim se kolač ispeče, izbušite površinu čačaklicom na nekoliko mesta, i prelijte hladnim prelivom. Ostavite da lepu upije, oko 2-3 sata.

Neposredno pre serviranja pospite svako parče topingom od jagode.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs 
Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti