Odličan kolač sa kojim možete da se zasladite posle ručka.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 30 g smeđeg šećera
- 10 g vanilin šećera
- 50 g maslaca
- 300 g griza
- 80 brašna
- 160 ml svežeg mleka
- 60 g oraha
- 5-6 suvih smokvi
- 5-6 urmi
- kora od ½ pomorandže
- 60 g čokolade
- prašak za pecivo
- sirup od jagode - ili toping za prelivanje
Za šećerni sirup:
- 750 ml vode
- 400 g šećera
- kora od ½ limuna
- kora od ½ pomorandže
- 3 kapljice ekstrakta ruma
Priprema:
Umutite jaja i tri vrste šećra. Dodajte maslac (rastopljen, ali ne vreo) i mleko, nastavite da mutite mikserom, kratko.
Prosejte brašno sa praškom za pecivo direktno u smesu i mešajte drvenom ili silikonskom kašikom, a nakon toga stavite i griz. Uradite na isti način, dok ne dobijete homogenu smesu (ređa je, ali nemojte da brinete, griz će nabubriti).
Dodajte i suvo voće, orahe i komadiće čokolade. Izrendajte koru od pomorandže unutra, trudite se da ne zakačite beli deo, da ne bi bilo gorko.
Smesu sipajte u namazan i brašnom posut pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 185°C oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju.
Pripremite sirup tako što na umerenu vatru stavite sve sastojke, potrebne za njega, neka vri 5-8 minuta, ostavite da se ohladi i zatim izvadite kore citrusa.
Čim se kolač ispeče, izbušite površinu čačaklicom na nekoliko mesta, i prelijte hladnim prelivom. Ostavite da lepu upije, oko 2-3 sata.
Neposredno pre serviranja pospite svako parče topingom od jagode.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem