Sastojci:

  • Za voćni deo:
  • 500 g šljiva (oprane i očišćene od koštica)
  • 2-3 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika brašna ili gustina (da upije sok)
  • Za mrvičasti deo (krambl):
  • 150 g brašna
  • 100 g hladnog putera
  • 100 g šećera (može smeđi ili beli)
  • 50 g ovsenih pahuljica (po želji)
  • Prstohvat soli

Recept za najbolju krambl pitu sa šljivama:

Priprema voćnog dela: Rernu za pripremu pite sa šljivama zagrejte na 180°C. Šljive pr polovite i pomešajte sa šećerom, cimetom i brašnom ili gustinom. Ova smesa će pomoći da se sokovi šljiva zgusnu tokom pečenja. Voće ravnomerno rasporedite po dnu pleha ili vatrostalne posude.

Priprema krambl dela: U posudu pomešajte brašno, šećer, ovsene pahuljice (ako ih koristite) i prstohvat soli. Hladan puter isecite na kockice i dodajte u smesu. Prstima ili viljuškom ga "mrvi" dok ne dobijete smesu nalik mrvicama hleba. Pazite da se puter ne otopi previše.

U slučaju da je klasika ono što vam golica nepca, probajte i ovu pitu sa gotovim korama i šljivama, a koja se sprema brzinski!

Sastavljanje i pečenje: Deo od mrvica ravnomerno rasporedite preko šljiva, pazeći da lepo pokrije sve voće. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok gornji deo ne postane zlatnosmeđ, a šljive ispod meke i sočne.

Služenje: Krambl pitu ostavite da se malo prohladi pre serviranja. Sjajno se slaže sa kuglom sladoleda od vanile ili malo umućene slatke pavlake.

A ako volite šljive, obavezno probajte i slani recept sa ovim voćem - savršeni svinjski file u sosu od šljiva!

BONUS VIDEO:

Lažne knedle sa šljivama  Instagram/milas_homemade_