Sastojci:
- Za voćni deo:
- 500 g šljiva (oprane i očišćene od koštica)
- 2-3 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika brašna ili gustina (da upije sok)
- Za mrvičasti deo (krambl):
- 150 g brašna
- 100 g hladnog putera
- 100 g šećera (može smeđi ili beli)
- 50 g ovsenih pahuljica (po želji)
- Prstohvat soli
Recept za najbolju krambl pitu sa šljivama:
Priprema voćnog dela: Rernu za pripremu pite sa šljivama zagrejte na 180°C. Šljive pr polovite i pomešajte sa šećerom, cimetom i brašnom ili gustinom. Ova smesa će pomoći da se sokovi šljiva zgusnu tokom pečenja. Voće ravnomerno rasporedite po dnu pleha ili vatrostalne posude.
Priprema krambl dela: U posudu pomešajte brašno, šećer, ovsene pahuljice (ako ih koristite) i prstohvat soli. Hladan puter isecite na kockice i dodajte u smesu. Prstima ili viljuškom ga "mrvi" dok ne dobijete smesu nalik mrvicama hleba. Pazite da se puter ne otopi previše.
U slučaju da je klasika ono što vam golica nepca, probajte i ovu pitu sa gotovim korama i šljivama, a koja se sprema brzinski!
Sastavljanje i pečenje: Deo od mrvica ravnomerno rasporedite preko šljiva, pazeći da lepo pokrije sve voće. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok gornji deo ne postane zlatnosmeđ, a šljive ispod meke i sočne.
Služenje: Krambl pitu ostavite da se malo prohladi pre serviranja. Sjajno se slaže sa kuglom sladoleda od vanile ili malo umućene slatke pavlake.
A ako volite šljive, obavezno probajte i slani recept sa ovim voćem - savršeni svinjski file u sosu od šljiva!
BONUS VIDEO:
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus