Čokolada i šljive, pa uz sve to i orasi... Ko može da odoli ovog kombinaciji? Probajte recept za braunije od sezonskog voća, neverovatno su sočni!
- Sastojci:
- 1 šolja putera
- 2 šolje smeđeg šećera
- 4 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g tamne čokolade (70% kakaoa), otopljene i blago ohlađene
- 1 i 1/3 šolje brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 šolje seckanih oraha, lešnika
- 1 šolja seckanih svežih šljiva (ili suvih šljiva natopljenih u toploj vodi i oceđenih)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pripremite pleh (oko 20x20 cm) obložen papirom za pečenje. U šerpi otopite puter na srednje niskoj vatri. Dodajte smeđi šećer i promešajte dok se šećer ne rastvori i smesa postane glatka. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umutite jaja i ekstrakt vanile u drugoj posudi, zatim polako sipajte ohlađenu otopljenu čokoladu uz neprestano mešanje. Dobro promešajte. Dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Mešajte sve dok se sastojci dobro sjedine. Dodajte seckane orase (lešnike) i seckane šljive, pa sve pažljivo promešajte. Sipajte smesu u pripremljen pleh i poravnajte površinu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta. Kad zabodete čačkalicu treba na njoj da bud enekoliko mrvica, ali ne previše da bude iznutra "mokar". Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi u plehu pre nego što ga isečete na kocke.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus