Sastojci (za 12 sfoljatela):

  • Testo:
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mlake vode
  • 100 g svinjske masti ili putera
  • 100 g šećera
  • Fil:
  • 500 g rikote
  • 150 g griza
  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 jajeta
  • narendana korica jednog limuna i jedne pomorandže
  • 50 g sitno seckanih kandiranih kora citrusa
  • Premazivanje:
  • rastopljena svinjska mast ili puter

Recept za tradicionalno slatko italijansko pecivo sfoljatele:

Testo: Da biste napravili ovo italijansko pecivo koje umnogome podseća na kiflice i na sličan način se pravi, prvo pomešajte brašno, so i šećer. Postepeno dodajte mlaku vodu dok ne dobijete glatko i elastično testo. Mesite oko 10 minuta. Pokrijte testo i ostavite ga da odmara oko 30 minuta. Zatim, podelite na nekoliko delova i svaki deo razvucite što tanje možete (idealno bi bilo da koristite mašinu za testeninu). Kada razvlačite testo, premažite ga rastopljenom mašću ili puterom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.

Kada završite sa razvlačenjem i premazivanjem, pažljivo urolajte testo u čvrstu rolnu. Umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena (može i preko noći).

Fil: Ovaj fil se pravi od sira, u neku ruku je nalik na čizkejk i neverovatno je ukusan!U loncu zagrejte mleko do vrenja. Postepeno dodajte griz i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. U velikoj posudi pomešajte ohlađeni griz, rikotu, šećer, ekstrakt vanile, cimet, jaja, narendanu koricu limuna i pomorandže, i kandirane kore citrusa. Dobro izmešajte da se lepo sjedini.

Formiranje sfoljatela: Izvadite rolnu iz frižidera i isecite je na kriške debljine oko 1 cm. Svaku krišku pažljivo razvucite prstima ili oklagijom u oblik školjke, tako da dobijete tanke slojeve. U svaku razvijenu krišku stavite kašiku fila, pa potpuno zatvorite sfoljatele.

Pečenje: Zagrejte rernu na 190°C. Sfoljatele stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite rastopljenom mašću ili puterom. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Pre serviranja, pospite šećerom u prahu.

Obavezno probajte recept i za i ovaj popularan italijanski specijalitet - original sicilijanske kanole!

BONUS VIDEO:

Recept za italijanske medenjake od limuna Instagram/le_ricette_della_nonna