Ako ćete tortu pojesti odmah onda je možete ukrasiti kao na slici, ali ako mislite da će ostatiti i sutradan onda je premažite šlagom da se ne bi sušila. Osvežavajući ukus ove torte će vas oduševiti, a nije komplikovana ni za pripremu.
Sastojci:
Za rolat:
- 5 jaja (na sobnoj temperaturi)
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 1 kašika ulja
- kora limuna
- oko 300-400 g džema od kajsija
Za fil:
- 1 jaje (na sobnoj temperaturi)
- 6 kašika šećera
- 2 kese pudinga od vanile
- 600 ml mleka
- 125 g putera (na sobnoj temperaturi)
- 1 kesica vanil šećera
- 500 g malina, kupina, borovnica (mogu i sveže jagode)
Priprema:
Za rolat: Zagrejte rernu na 170°C. Belance umutite u šne, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne rastopi (kada okrenete činiju šne ne sme da ispadne). Dodajte žumanca, umutite, pa polako dodajte ulje i mutite sve vreme. Na kraju stavite brašno. Smesa ne sme da se premuti već treba da bude vazdušasta, kao pena. Na dno pleha stavite papir za pečenje, izručite smesu i pecite nekih 15-20 min. Treba da se osusi samo, kad krene da menja boju i da se stvara korica na vrhu to je gotovo. Dok pečete koru, kuhinjsku krpu pokvasite, raširite je na ravnu površinu i pospite sa malo šećera. Kad je kora gotova, izvadite i prevrnite na pripremljenu krpu sa šećerom. Koru premažite džemom i urolajte. Rolat ostavite u krpi dok se ne ohladi malo.
Za fil: Pomešajte puding sa šećerom, a mleko stavite da provri. Zatim u mleko dodajte puding i kuvajte. Umutite žumance i puter, pa dodajte u puding. U drugoj posudi umutite šne od belanaca i dodajte u puding i sve lepo sjedinite.
Slaganje torte: Isecite rolat na 5-10mm široke parčiće. U srednju kvadratnu tepsiju (21x21cm) složite isečene parčiće rolata na dno, zatim uspravno uz sve 4 strane tepsije. Sipajte pripremljeni fil i na vrh stavite voće, pa blago pritisnite voće da malo upadnu u fil. Sve prekriti sa preostalim parčićima rolata, pokrijte folijom i stavite u frizider da se ohladi i stegne (ostavite preko noći). Kada izvadite tortu iz frižidera, sklonite foliju i prebacite tortu na tanjir (stavite tanjir na vrh kalupa i okrenite). Dekorišite sa šećerom u prahu i još voća.
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom