Jogurt torte su popularne odavno, a leti nam najviše prijaju jer su osvežavajuće. Priprema uglavnom nije komplikovana i ne zahteva puno vremena, a ukus je fantastičan. Ako volite kombinaciju voća i jogurta, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. U pitanju je torta koja se pravi od prhkog testa, a onda se puni džemom od višanja, kao i filom od jogurta. Nećete se zaustaviti na jednom parčetu. Ovako pripremljenu tortu možete da služite u svim prilikama.
- Sastojci:
- Za testo:
- 3 žumanceta
- 1 kašičica soli
- 80 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za fil:
- 400 g malina
- 200 g skroba
- 280 g šećera
- 150 ml vode
- 400 ml jogurta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 belanceta
- 1 kašičica soli
Priprema:
Žumanca umutite sa kašičicom soli i šećerom u prahu, pa dodajte vanilu, prosejano brašno i prašak za pecivo. Umesite testo, pa odvojite 1/3 testa, umotajte u foliju i stavite u frižider. Preostalo testo utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom i lepo raširite po dnu i obruču. U šerpu sipajte maline, pa dodajte 70 g skorba i 150 g šećera. Sipajte i vodu, promešajte, pa kuvajte dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni voćni fil sipajte preko testa. Jogurt pomešajte sa 130 g skroba i dobro sjedinite. Zatim dodajte vanilu i promešajte. Belanca umutite sa kašičicom soli u čvrst šne, pa pomešajte obe smese. Sipajte preko voćnog fila, a preko izrendajte testo koje ste odvojili. Pecite u rerni na 180°C oko sat vremena.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem