Jogurt torte su popularne odavno, a leti nam najviše prijaju jer su osvežavajuće. Priprema uglavnom nije komplikovana i ne zahteva puno vremena, a ukus je fantastičan. Ako volite kombinaciju voća i jogurta, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. U pitanju je torta koja se pravi od prhkog testa, a onda se puni džemom od višanja, kao i filom od jogurta. Nećete se zaustaviti na jednom parčetu. Ovako pripremljenu tortu možete da služite u svim prilikama. 

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 3 žumanceta 
  • 1 kašičica soli 
  • 80 g šećera u prahu 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 200 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Za fil:
  • 400 g malina 
  • 200 g skroba
  • 280 g šećera 
  • 150 ml vode 
  • 400 ml jogurta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 3 belanceta 
  • 1 kašičica soli 

Priprema:
Žumanca umutite sa kašičicom soli i šećerom u prahu, pa dodajte vanilu, prosejano brašno i prašak za pecivo. Umesite testo, pa odvojite 1/3 testa, umotajte u foliju i stavite u frižider. Preostalo testo utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom i lepo raširite po dnu i obruču. U šerpu sipajte maline, pa dodajte 70 g skorba i 150 g šećera. Sipajte i vodu, promešajte, pa kuvajte dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni voćni fil sipajte preko testa. Jogurt pomešajte sa 130 g skroba i dobro sjedinite. Zatim dodajte vanilu i promešajte. Belanca umutite sa kašičicom soli u čvrst šne, pa pomešajte obe smese. Sipajte preko voćnog fila, a preko izrendajte testo koje ste odvojili. Pecite u rerni na 180°C oko sat vremena. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/cookwithmanuela Italijanska bakina torta

Izvor: Stvar ukusa