Sutlijaš je jeftini slatkiš koji se nekada često nalazio na trpezi. Bez obzira što je nastao u vreme nemaštine, kada su se domaćicesnalazile sa namirnica koje već imaju, sutlijaš i dalje spada u omiljene poslastice. Sastojci su jeftini, priprema brza, a ukus fantastičan, a danas možete da pronađete recepte za ovaj slatkiš sa raznovrsnim sastojcima. Često se služi za doručak, a naš predlog je da dodate čokoladu i koru pomorandže i ne posotoji osoba koja će odbiti.
- Sastojci:
- 1 čaša pirinča
- 1 l mleka
- 80 g mlečne čokolade
- rendana kora pomorandže
- borovnice
Priprema:
Pirinač operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga prekrije. Kuvajte, a kada krene da vri smanjite temperaturu, pa postepeno dolivajte još 100 ml vode. Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad sva voda uvri sipajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajte. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka. Kada dobijete gustu smesu, sutlijaš je gotov. Sklonite sa šporeta i dodajte istopljenu čokoladu i redanu koru pomorandže. Lepo promešajte da se sastojci sjedine, a pre nego što ga sipate u posude ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Ukrasite borovnicama.
BONUS VIDEO:
Izvro: Stvar ukusa
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu