Sutlijaš je jeftini slatkiš koji se nekada često nalazio na trpezi. Bez obzira što je nastao u vreme nemaštine, kada su se domaćicesnalazile sa namirnica koje već imaju, sutlijaš i dalje spada u omiljene poslastice. Sastojci su jeftini, priprema brza, a ukus fantastičan, a danas možete da pronađete recepte za ovaj slatkiš sa raznovrsnim sastojcima. Često se služi za doručak, a naš predlog je da dodate čokoladu i koru pomorandže i ne posotoji osoba koja će odbiti. 

  • Sastojci:
  • 1 čaša pirinča 
  • 1 l mleka
  • 80 g mlečne čokolade 
  • rendana kora pomorandže
  • borovnice  

Priprema:

Pirinač operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga prekrije. Kuvajte, a kada krene da vri smanjite temperaturu, pa postepeno dolivajte još 100 ml vode. Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad sva voda uvri sipajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajte. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka. Kada dobijete gustu smesu, sutlijaš je gotov. Sklonite sa šporeta i dodajte istopljenu čokoladu i redanu koru pomorandže. Lepo promešajte da se sastojci sjedine, a pre nego što ga sipate u posude ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Ukrasite borovnicama.

BONUS VIDEO: 

TikTok/thecollegechefs Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka

Izvro: Stvar ukusa