Sastojci:

Za patišpanj:

  • 4 velika jajeta na sobnoj temperaturi
  • 150 g podeljenog šećera
  • 60 ml ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice soli
  • 60 g višenamenskog brašna
  • 25 g nezaslađenog kakao praha
  • ½ kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 360 ml slatke pavlake
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 135 g poluslatke crne čokolade, iseckane
  • 120 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica ulja

Pogledajte kako se pravi:

Recept za crno-beli rolat:

Kako biste napravili rolat, zagrejte rernu na 176 stepeni. Podmažite pleh za pečenje puterom. Dno obložite papirom za pečenje i namastite papir. U posudi umutite belanca sa polovinom šećera na velikoj brzini, oko 5 minuta. U drugoj velikoj posudi pomešajte žumanca, preostali šećer, ulje, ekstrakt vanile i so. Mutite na velikoj brzini dok smesa ne postane svetla i pahuljasta, oko 2 minuta. Prosejte brašno, kakao prah i prašak za pecivo u smesu žumanca i umutite na maloj brzini dok se ne sjedine.

Belanca premešajte u mešavinu žumanaca u 3 puta, dok ne ostanu bele pruge. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i zagladite u ravnomeran sloj. Pecite 12 do 15 minuta. Dok se patišpanj peče, stavite čistu glatku kuhinjsku krpu na pult i obilno pospite kakao prahom. Kada patšpanj izvadite iz rerne odmah ga okrenite na posutu kuhinjsku krpu. Pažljivo skinite papir za pečenje. Počevši od jednog kratkog kraja, umotajte kolač krpom u čvrstu rolnu. Držite patišpanj tako umotan dok se potpuno ne ohladi, oko 2 sata.

Napravite fil tako što ćete u posudi da umutite pavlaku, šećer i ekstrakt vanile na srednjoj brzini. Ohlađen patišpanj pažljivo odmotajte. Preko torte ravnomerno rasporedite šlag. Koristeći krupu kao pomoć, umotajte opet sve u rolat i pažljivo odlepite krpu sa patišpanja. Stavite rolat na žičanu rešetku.

Napravite preliv tako što ćete čokoladu da otopite na pari. Zagrejte slatku pavlaku na šporetu pa pomešajte sa čokoladom. Pustite da odstoji 10 minuta. Dodajte ulje i mešajte dok se ne ujednači i dobro sjedini. Prelijte ganaš preko rolata i premažite kašikom da ga potpuno prekrijete. Ostavite da odstoji dok se ganaš uglavnom ne stegne, oko 30 minuta. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i čokoladni rolat sa bananom.

Pročitajte kako se pravi šareni slavski rolat sa svežim sirom i borovnicama

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Rolat od lisnatog testa

StvarUkusa