Sastojci:
Za patišpanj:
- 250 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 90 g putera
- prstohvat soli
- 2 žumanca
- 40 g šećera
Za sloj sa jabukama:
- 500 g jabuka
- 40 g šećera
- 4-5 kašika soka od limuna
Za krem sufle:
- 2 belanca
- 40 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 400 g jogurta
- 30 g kukuruznog skroba
Recept za kolač sa jabukama i jogurtom:
Kako biste napravili ovaj kolač, za testo pomešajte brašno, prašak za pecivo, puter, prstohvat soli, žumanca i 40 g šećera dok ne dobijete glatko testo. Utisnite u kalup za pitu prečnika 20 cm, ili u četvrtasti kalup. Za sloj od jabuka naseckajte jabuke i pomešajte ih sa 40 g šećera i limunovim sokom. Ređajte ih na testo.
Pecite na 170°C 40-45 minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Za krem umutite 2 belanca sa 40 g šećera i vanilinim šećerom, dok se ne stvore čvrsti sneg. Pomešajte jogurt sa kukuruznim skrobom i lagano umešajte umućen sneg od belanaca. Pečeni kolač od jabuka premažite kremom za sufle. Ohladite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posni čokoladni kolač sa višnjama.
Pročitajte kako se pravi troslojni posni kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu