Idealan spoj kremastog fila i hrskavih krofnica čini da uživate u njima svim čulima.

Sastojci za krofnice:

  • 500 ml vode
  • 250 ml ulja
  • 300 g brašna
  • na vrh noža soli
  • 8 velikih domaćih jaja ili 9 kupovnih srednje veličine

Krema:

  • 1 l mleka (odvojite jednu čašu mleka a dodajte čašu slatke pavlake, mnogo je lepša krema)
  • 4 žumanca
  • 6 kašika gustina
  • 4 kašike brašna
  • 15 kašika šećera
  • 3 vanillin šećera
  • 100 g maslaca

Priprema:

Vodu, ulje i malo soli prokuvati. Kada prokuva dodavati postepeno brašno. mešati mikserom žicama za testo sve dok se ne zgusne, a to je jako brzo.

Skinuti sa vatre i odmah posle dva tri minuta dodavati jedno po jedno jaje tako što dodate jedno jaje, mešate smesu dok se ne ujednači pa tek onda dodajete sledeće. Mešati mikserom žicama za testo, može i ručno, varjačom. Ostaviti testo da se skroz ohladi.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Špricem ili kašikicom praviti krofnice veličine koje želite, nemojte da budu prevelike jer testo dosta naraste tokom pečenja.

Staviti krofnice da se peku prvo 10 minuta na 200 stepeni a onda još oko 30 minuta na 180 stepeni.

Rernu sa ventilatorom zagrejati na 180 stepeni, peći oko 15 minuta na toj temperaturi pa smanjiti na 160 stepeni i peći još oko 25 minuta.

Nemojte otvarati rernu tokom pečenja.

Priprema krema: 

Od litre mleka odvojiti oko 1,5 dl a ostatak staviti da se kuva sa 4 kašike šećera. Umutiti žumanca, gustin, ostatak šećera i vanilu sa 1,5 dcl mleka. U smesu dodati jednu šolju mleka koje je prokuvalo, izmešati pa vratiti u kipuće mleko. Kuvati 2, 3 minuta stalno mešajući, skloniti sa vatre pa dodati maslac i dobro izmešati.

Ostaviti da se skroz ohladi i stegne, najbolje u frižider. Hladnu kremu izmiksati.

Hladnim krofnicama odseći vrhove, puniti ih kremom, vratiti gore poklopce i posuti šećerom u prahu.

Dobićete preko 50 ovako manjih krofnica.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: maminajela.com