Sastojci:

Za kolač:

  • 240 g mlevenog maka
  • 240 g šećera
  • 1 jaje
  • 80 ml ulja
  • 400 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 320 ml mleka
  • puter i prosejane prezle za pleh

Za glazuru:

  • 340 g prosejanog šećera u prahu
  • 4 kašike sveže ceđenog limunovog soka

Recept za kolač sa makom:

Kako biste napravili ovaj kolač prvo podmažite pleh sa komadićem putera i pospite ga sa 2 kašike brašna. Zagrejte rernu na 170 °C. U posudi razbijte 1 jaje, dodajte ulje i šećer. Mutite mikserom tri minuta.

U posebnoj posudi umutite brašno, mleveni mak i 1 kašiku praška za pecivo. Dodajte smesu u umućeno jaje. Sipajte mleko i sve umutite mikserom na maloj brzini dok se ne stvori u polutečno testo. Sipajte i ravnomerno rasporedite testo u pripremljenu tepsiju. Pecite 30 minuta. Podloga je gotova kada čačkalica bude suva.

Pečeni kolač ostavite sa strane. U međuvremenu, napravite glazuru od limuna. Da biste to postigli, pomešajte šečer u prahu sa sveže ceđenim limunovim sokom. Topli kolač prelijte glazurom od limuna i razmažite je obrnutom stranom kašike. Ostavite da se kolač potpuno ohladi u plehu. Isecite i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa jabukama i krem sufleom.

Pročitajte kako da napravite i posni čokoladni kolač sa višnjama

BONUS VIDEO

instagram/amna_foodie Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima

StvarUkusa