Sastojci:
Za kolač:
- 240 g mlevenog maka
- 240 g šećera
- 1 jaje
- 80 ml ulja
- 400 g brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 320 ml mleka
- puter i prosejane prezle za pleh
Za glazuru:
- 340 g prosejanog šećera u prahu
- 4 kašike sveže ceđenog limunovog soka
Recept za kolač sa makom:
Kako biste napravili ovaj kolač prvo podmažite pleh sa komadićem putera i pospite ga sa 2 kašike brašna. Zagrejte rernu na 170 °C. U posudi razbijte 1 jaje, dodajte ulje i šećer. Mutite mikserom tri minuta.
U posebnoj posudi umutite brašno, mleveni mak i 1 kašiku praška za pecivo. Dodajte smesu u umućeno jaje. Sipajte mleko i sve umutite mikserom na maloj brzini dok se ne stvori u polutečno testo. Sipajte i ravnomerno rasporedite testo u pripremljenu tepsiju. Pecite 30 minuta. Podloga je gotova kada čačkalica bude suva.
Pečeni kolač ostavite sa strane. U međuvremenu, napravite glazuru od limuna. Da biste to postigli, pomešajte šečer u prahu sa sveže ceđenim limunovim sokom. Topli kolač prelijte glazurom od limuna i razmažite je obrnutom stranom kašike. Ostavite da se kolač potpuno ohladi u plehu. Isecite i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa jabukama i krem sufleom.
Pročitajte kako da napravite i posni čokoladni kolač sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese