Štrudla sa makom je poznata vojvođanska poslastica koja često može da se nađe na trpezi. Retko ko će odbiti parče, a kako je u toku Uskršnji post donosimo vam recept za posnu pitu sa makom i višnjama. Kombinacija sastojaka je prosto neodoljiva, a priprema nikad lakša. Obavezno isporbajte ovaj recept za pitu sa makom i višnjama jer smo sigurno da ćete biti oduševljeni. 

Sastojci:

  • 400 g mlevenog maka
  • 500 g kora za pitu
  • 200 g višanja
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo cimeta

Recept za pitu sa makom i višnjama za post na vodi:

17:35
Korak 1

Napravite nadev

Pomešajte mak, šećer, vanilin šećer i sipajte vodu. Dobro promešajte da se sastojci sjedinite. Smesa mora da bude kao za palačinke. Kuvajte dok ne prokljuka, pa sklonite sa šporeta. Dodajte cimet i promešajte. 

17:35
Korak 2

Napravite pitu

Kalup obložite pek papirom, pa stavite jednu koru i premažite je nadevom sa makom. Preko stavite još jednu koru i premažite nadevom sa makom. Poređajte višnje, pa još dve kore koje ćete premazati nadevom. Opet višnje i nastavite da ređate dok sve ne utoršite. Poslednji red treba da bude kora koju ćete poprskati vodom.

17:35
Korak 3

Pecite slatku pitu 

Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih pola sata.

Pročitajte i ovo: Posna pita sa višnjama

BONUS VIDEO: 

(StvarUkusa/S.B.)

Pecite slatku pitu