Sastojci:
Za patišpanj:
- 7 kašika kristal šećera
- 60 ml ulja
- 110 ml kisele vode
- 5 kašika prženih, mlevenih lešnika
- 160 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za krem:
- 700 ml mleka od soje ili pirinča
- 15 kašika kristal šećera
- 3 pudinga od vanile
- malo arome vanile
- 250 g margarina
- 150 g posne čokolade
- 250 posnog keksa
- malo vode
- malo arome ruma
Za glazuru:
- 150 g posne čokolade
- 3 kašičice vode
- 3 kašičice šećera
- 60 g margarina
Recept za troslojni posni kolač:
Kako biste napravili posni kolač u činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, mlevene lešnike, šećer, ulje i kiselu vodu. Promešajte kašikom i stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni.
Oko 600 ml sojinog mleka stavite u posudu da provri sa šećerom, a u ostatak razmutite puding. Kada mleko provri skinite sa vatre, umešajte puding i vratite na vatru na još 5 minuta dok se ne zgusne. Podeliti na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mašajte dok se ne rastopi. U drugi deo dodajte malo arome vanile i promešajte.
Ostaviti da se ohladi. Margarin malo omekšajte pa ga umutite penasto. U svaku polovinu krema dodajte pola margarina i umutite. Pečeno i ohlađeno testo premažite žutim filom, preko toga ređajte keks koji ste malo natopili u vodu sa rumom, zatim na keks nanesite čokoladni fil, a na njega glazura od čokolade. Možda ćete želeti da napravite i posni kolač sa šargarepom i orasima, koji se ne peče.
Pročitajte kako da napravite i posni čokoladni kolač sa keksom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu