Čokoladni kolači su svima omiljeni, a većina njih se i lako pravi. Kako je u toku Uskršnji post donosimo vam sjajan recept za čokoladni kolač koji se pravi sa keksom. Priprema je jednostavna, pa uspeva i početnicima u kuhinji, a ovaj posni kolač možete da služite i kada vam dođu gosti.
Sastojci:
- 300 g posnih piškota (može i neki drugi keks)
- 1,2 l biljnog mleka
- 100 g margarina
- 300 g brašna
- 200 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 g posne čokolade + još malo za dekoraciju
Recept za posni čokoladni kolač sa keksom:
Napravite fil
Istopite margarin, pa dodajte brašno i kratko propžite. Zatim sipajte litar mleka i sve dobro sjedinite da nema grudvica. Dodajte i šećer, pa kuvajte dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi.
Napravite kolač
Piškote ili keks umočite u mleko, pa poređajte u kalup. Premažite filom, pa poređajte još jedan red keksa i sipajte ostatak fila.
Ohladite kolač
Preko izrendajte čokoladu, ako želite dodajte i neko voće, pa stavite u frižider na 2 sata da se ohladi.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira