Čokoladni kolači su svima omiljeni, a većina njih se i lako pravi. Kako je u toku Uskršnji post donosimo vam sjajan recept za čokoladni kolač koji se pravi sa keksom. Priprema je jednostavna, pa uspeva i početnicima u kuhinji, a ovaj posni kolač možete da služite i kada vam dođu gosti. 

Sastojci:

  • 300 g posnih piškota (može i neki drugi keks)
  • 1,2 l biljnog mleka
  • 100 g margarina 
  • 300 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 g posne čokolade + još malo za dekoraciju

Recept za posni čokoladni kolač sa keksom:

14:35
Korak 1

Napravite fil 

Istopite margarin, pa dodajte brašno i kratko propžite. Zatim sipajte litar mleka i sve dobro sjedinite da nema grudvica. Dodajte i šećer, pa kuvajte dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. 

14:39
Korak 2

Napravite kolač 

Piškote ili keks umočite u mleko, pa poređajte u kalup. Premažite filom, pa poređajte još jedan red keksa i sipajte ostatak fila. 

14:39
Korak 3

Ohladite kolač 

Preko izrendajte čokoladu, ako želite dodajte i neko voće, pa stavite u frižider na 2 sata da se ohladi. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/dilettasecco Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna

(StvarUkusa/S.B.)