Za Badnje veče spremite poznati svetogorski kolač sa suvim voćem i lešnicima. Ovo je posni kolač koji se pravi od sastojaka koji ne košataju puno, a zahvaljajući džemu i čokoladi je neverovatno ukusan, a miris mu daje cimet. Svetogroski posni kolač sa suvim voćem postaće svima omiljeni, a lako se pravi. 

Sastojci:

  • 15 kašika džema od šljiva
  • 15 kašika šećera
  • 3 ravne kašičice cimeta
  • 1 limun
  • 1,5 pomorandža
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 550 g brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 1 šaka lešnika 
  • malo suvog grožđa
  • malo suvih kajsija
  • malo suvih banana

Recept za svetogorski posni kolač sa suvim voće i lešnicima:

11:27
Korak 1

Pripremite sastojke 

Suvo voće (suve kajsije, suvo grožđe, suve banane) potopite u vodu. Ostavite 10 minuta da odstoji, pa procedite i iseckajte. Orahe isto iseckajte, a koru limuna izrendajte, dok pomorandžu iscedite. 

11:50
Korak 2

Smesa za posni kolač 

Šerpu stavite džem, pa dodajte šećer i promešajte. Zatim sipajte vodu, pa dodajte koru limun, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet. Sve lepo sjedinite, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivom i opet promešajte. Smesu za posni kolač sa suvim voćem i lešnicima sipajte u kalup obložen pek papirom. 

11:56
Korak 3

Pecite posni kolač 

Pecite posni kolač u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom i prelijte istopljenom čokoladom. 

Pročitajte i ovo: Posni sitni kolači sa suvim voćem

BONUS VIDEO: 

Najkremastiji kolač  Instagram/hemsirenin_blogu

(StvarUkusa/S.B.)