Za Badnje veče spremite poznati svetogorski kolač sa suvim voćem i lešnicima. Ovo je posni kolač koji se pravi od sastojaka koji ne košataju puno, a zahvaljajući džemu i čokoladi je neverovatno ukusan, a miris mu daje cimet. Svetogroski posni kolač sa suvim voćem postaće svima omiljeni, a lako se pravi.
Sastojci:
- 15 kašika džema od šljiva
- 15 kašika šećera
- 3 ravne kašičice cimeta
- 1 limun
- 1,5 pomorandža
- 2 kašike praška za pecivo
- 550 g brašna
- 300 ml mlake vode
- 1 šaka lešnika
- malo suvog grožđa
- malo suvih kajsija
- malo suvih banana
Recept za svetogorski posni kolač sa suvim voće i lešnicima:
Pripremite sastojke
Suvo voće (suve kajsije, suvo grožđe, suve banane) potopite u vodu. Ostavite 10 minuta da odstoji, pa procedite i iseckajte. Orahe isto iseckajte, a koru limuna izrendajte, dok pomorandžu iscedite.
Smesa za posni kolač
Šerpu stavite džem, pa dodajte šećer i promešajte. Zatim sipajte vodu, pa dodajte koru limun, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet. Sve lepo sjedinite, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivom i opet promešajte. Smesu za posni kolač sa suvim voćem i lešnicima sipajte u kalup obložen pek papirom.
Pecite posni kolač
Pecite posni kolač u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom i prelijte istopljenom čokoladom.
Pročitajte i ovo: Posni sitni kolači sa suvim voćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus