Veruje se da je tiramisu nastao po receptu za pave - čuveni brazilski kolač koji se sastoji od naizmeničnih slojeva krema i keksa. Piškote i kremasti fil su zaštitni znak oba kolača, a mi vam donosimo i posnu verziju koja će vas oduševiti. Napravite posni tiramisu sa plazmom i čokoladom, a ukrasite višanjama. Ovako pripremljen kolač možete da poslužite i posle raskošnog ručka za Badnji dan.
Sastojci:
- 600 ml bademovog mleka
- 40 g kukuruznog skroba
- 80 g posne čokolade
- 200 ml posne slatke pavlake
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 300 g posne plazme (plus bademovo mleko za umakanje)
- Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 200 ml posne slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- višnje
- posna čokolada
Recept za pave - posni tiramisu sa plazmom i višnjama:
Spremite krem za posni tiramisu
U šerpu sipajte 300 ml bademovog mleka, a onda dodajte i kukuruzni skrob. Dobro promešajte da nema grudvica, pa kuvajte dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu i sipajte preostalo mleko, pa kuvajte dok se čokolada ne istopi i dok se sastojci ne sjedine. Neprestano mešajte. Isključite šporet, pa sipajte vanilu i slatku pavalku. Sve lepo promešajte, pa sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi, a onda umutite mikserom.
Poređajte slojeve za posni tiramisu
U vatrostalnu posudu sipajte malo krema, pa poravnajte. Preko poređajte posnu plazmu koju ste umočili u bademovo mleko. Na isti način ređajte slojeve dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji sloj treba da bude čokoladni krem. Stavite u frižider da se tiramisu stegne.
Glazura za posni tiramisu
U šerpi istopite posnu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko kolača. Lepo poravnajte i ostavite da se stegne u frižideru još 10 minuta. Dekorišite posni tiramisu višnjama i rendanom posnom čokoladom.
Pročitajte i ovo: Posna tiramisu torta sa palačinkama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs