Veruje se da je tiramisu nastao po receptu za pave - čuveni brazilski kolač koji se sastoji od naizmeničnih slojeva krema i keksa. Piškote i kremasti fil su zaštitni znak oba kolača, a mi vam donosimo i posnu verziju koja će vas oduševiti. Napravite posni tiramisu sa plazmom i čokoladom, a ukrasite višanjama. Ovako pripremljen kolač možete da poslužite i posle raskošnog ručka za Badnji dan.
Sastojci:
- 600 ml bademovog mleka
- 40 g kukuruznog skroba
- 80 g posne čokolade
- 200 ml posne slatke pavlake
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 300 g posne plazme (plus bademovo mleko za umakanje)
- Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 200 ml posne slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- višnje
- posna čokolada
Recept za pave - posni tiramisu sa plazmom i višnjama:
Spremite krem za posni tiramisu
U šerpu sipajte 300 ml bademovog mleka, a onda dodajte i kukuruzni skrob. Dobro promešajte da nema grudvica, pa kuvajte dok se smesa ne zgusne. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu i sipajte preostalo mleko, pa kuvajte dok se čokolada ne istopi i dok se sastojci ne sjedine. Neprestano mešajte. Isključite šporet, pa sipajte vanilu i slatku pavalku. Sve lepo promešajte, pa sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi, a onda umutite mikserom.
Poređajte slojeve za posni tiramisu
U vatrostalnu posudu sipajte malo krema, pa poravnajte. Preko poređajte posnu plazmu koju ste umočili u bademovo mleko. Na isti način ređajte slojeve dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji sloj treba da bude čokoladni krem. Stavite u frižider da se tiramisu stegne.
Glazura za posni tiramisu
U šerpi istopite posnu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko kolača. Lepo poravnajte i ostavite da se stegne u frižideru još 10 minuta. Dekorišite posni tiramisu višnjama i rendanom posnom čokoladom.
Pročitajte i ovo: Posna tiramisu torta sa palačinkama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem