Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača, a njegov originalni recept se vremenom menjao i prilagodjavao ukusima. Pravi se od keksa ili patišpanja sa laganim kremom sa jajima i posut je kakaom. Današnje verzije su jednostavnije i lakše za pripremu i ne postoji kuvanje kolača, jer se koriste piškote, maskarpone, kafa i kakao. Umesto klasične verzije isprobajte posni tiramisu koji se pravi od kore, laganog krema sa rumom, a kore se i dalje prelivaju sirupom od kafe. Uživajte u omiljenoj poslastici i u posnoj varijanti, a odlično je posluženje za Svetog Nikolu. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 200 ml ulja 
  • 1,5 čaša od jogurta vode
  • 400-450 g brašna 
  • 320 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Za fil:
  • 1 posni margarin
  • 200 ml posne slatke pavlake 
  • 5-6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakaoa
  • 2-3 kapi ruma
  • Za sirup:
  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma
  • Za glazuru:
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika šećera
  • 3-4 kašike vode

Priprema:
Pomešajte ulje, vodu, šećer, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Zatim sipajte brašno i umutite. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Kada se kora ohladi podelite je na 2 dela. Margarin sobne temeprature penasto umutite, pa dodajte posnu slatku pavlaku i mutite. Zatim dodajte kakao, šećer u prahu i rum, pa opet sjedinite mikserom. Šećer istopite u vodi, pa dodajte kafu i promešajte. Kada se ohladi dodajte i rum. U tepsiju stavite koru, pa prelijte sirupom, premažite filom, pa stavite drugu koru koju ćete isto premazati sirupom, pa premažite fil i poravnajte. Pomešajte vodu i šećer, pa kada se istopi dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje na umerenoj temepraturi. Prelijte glazurom, pospite kakaom i čuvajte u frižideru. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE