Pave je brazilski kolač koji se sastoji od naizmeničnih slojeva keksa i fila napravljenog od kondenzovanog mleka, a dosta podseća na tiramisu. Pored toga, pave možete da napravite od različitih namirnica, kao što su čokolada, kikiriki ili voće po vašem izboru. Poreklo pavea je neizvesno. Međutim, nastao je pre tiramisua, pošto je italijanski klasik napravljen kasnih 1960-ih, a recepti za pave se mogu naći već 1937. godine. Brazilski recepti rashlađenih mlečnih deserta koji se sastoje od naizmeničnih slojeva natopljenih piškota i kremastih filova postoje još od 1917. godine, i ako se u to vreme nisu zvali pave, već puding ili jednostavno krem.
Sastojci:
- piškote
- 240 ml mleka
Za fil:
- 2 žumanca
- 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- 240 ml mleka
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 ml slatke pavlake
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 120 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi pomešajte kukuruzni skrob, kondenzovano mleko i žumanca. Mešajte dok ne postane glatko. Dodajte mleko, vanilu i promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte slatku pavlaku i sjedinite. Ostavite da se ohladi. Umočite keks u mleko i poređajte ih na dno posude. Premažite polovinom fila, pa opet piškote i onda premažite preostalim filom. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata. Otopite čokoladu sa slatko pavlako i promešajte da postane glatka smesa. Prelijte glazuru preko torte i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne. Pre serviranja izrendajte malo čokolade.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem