Nekada se išlo po badnjak u šumu, gde se biralo drvo hrasta ili cera i na badnje veče se on unosio u kuću. Kad se božićno drvo odložilo domaćica je uzimala slamu i kvočući je prostirala po podu. Za njom su išla deca i pijukala.
Posle toga bi pobacala orahe po slami u sva četiri ugla sobe. Kada se unesu badnjak i slama, ukućani sedaju za trpezu. Večera je posna, obično se priprema prebranac, sveža ili sušena riba i druga posna jela, kao i puno raznovrsnog voća.
Upkos promenama i prilagođavanju tokom vremena, ostala su neka obeležja Božića i Badnje večeri koja mu prethodi i danas se ponavaljaju. Između ostalog jelovnik je ostao autetntičan i isti je iz godine u godinu.
Na Badnje veče priprema se neparan broj posnih jela. Obavezni su hleb, so, riba pržena na ulju, salata od kiselog kupusa, rezanci sa orasima, turšija, med, crno vino i prebranac.
Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela.
Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja. Banje veče se završavalo večerom, pesmom i veseljem.
Recepti za posnu trpezu
Posni prebranac
500 g krupnog pasulja,
500 g crnog luka,
biljni začin,
aleva paprika,
biber u zrnu,
2 dl ulja,
so.
Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.Na zagrejanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isečen na tanka rebarca. Umešati biljni začin i alevu papriku.U nauljenu đuveč tepsiju reðati red pasulja, red luka i bibera. I tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Proptresti sud i tako ujednačiti masu.U zagrejanoj pećnici peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kiselog ili svežeg kupusa.
Kompot od suvih šljiva
250 g suvih šljiva,
80 g šećera,
1 l vode,
limunova kora
Dobro oprati suve šljive i staviti u 1 l vode oko 2 sata, da nabubre. Onda ih kuvati u istoj vodi u kojoj su stajale zajedno sa limunovom korom i šećerom. Kompot je kuvan kad šljive omekšaju.
Posna pogača
1 kg brašna,
oko 1/2 l mlake vode,
1 kocka svežeg kvasca,
1 kašičica soli,
2 kašičice šećera,
2 dl ulja.
Kvasac rastopiti u malo mlake vode, dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti na toplom da nadoðe. U brašno dodati nadošli kavasac, ulje i so pa uz dolivanje vode umesiti testo. Testo izručiti na pobrašnjenu dasku za mešenje pa mesiti dalje sve dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno testo da na toplom mestu da naraste. Kad udvostruči zapreminu premesiti ga.
Oblikovati pogaču i spustiti u podmazanu tepsiju. Viljuškom napraviti na pogači šare i premazati je uljem.Peći u zagrejanoj pećnici, prvo na jačoj temperaturi, a zatim na umerenoj dok pogača ne porumeni. Izvaditi je iz pećnice, dobro isprskati vodom i odmah uviti u čisti stolnjak.
Salata od kiselog kupusa
400 g kiselog kupusa,
2 kisela krastavca,
1 šargarepa,
4 kašike ulja,
ren.
Kupus izrezati na rezance. Dodati izrendanu šargarepu, malo izrendanog rena, iseckan kiseli krastavac i iseckanu manju glavicu crnog luka.Sve dobro izmešati i preliti uljem. Ili jednostavno iseckati kiseli kupus, preliti uljem i posuti tucanom (ili alevom) paprikom.
Jednostavna salata od kiselog kupusa
1 manja glavica kiselog kupusa,
tucana paprika,
ulje.
Kiseli kupus iseckati. Staviti u veću posodu. Preliti uljem po ukusu i izručiti u činiju za služenje. Posuti tucanom paprikom.
Salata od krompira
1 kg krompira,
3 glavice crnog luka,
peršunov list,
1 dl ulja,
sirće,
biber,
so.
Oprati krompir i skuvati ga. Ocediti i poklopiti. Kad se prohladi oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
Luk, oprati, ocediti, iseckati i pomešati sa krompirom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Vruć krompir preliti uljem i sirćetom razblaženim vodom.
Preručiti u drugu činiju, pa posuti sitno seckanim peršunom i poslužiti.
Som u umaku
6 šnicli soma,
2 glavice crnog luka,
200 g šampinjona,
200 g svežeg paradajza,
200 g sveže paprike,
2 dl belog vina,
2 dl ulja,
peršunov list,
malo brašna,
biber,
so.
Šnicle soma posoliti, uvaljati u brašno i naglo propržiti na vrelom ulju. Izvaditi, pa na istom ulju propržiti sitno seckan crni luk, papriku sečenu na rezance, isečen paradajz i šampinjone sečene na listiće. Dinstati zajedno dok ne omekša.
Na kraju umak posoliti i pobiberiti; Dodati seckani peršunov list i naliti belim vinom.
Pržene šnicle soma staviti na vruć tanjir, preliti umakom i poslužiti sa slanim kuvanim krompirom.
Pečena riba
1 kg ribe (morske ili slatkovodne),
2-3 kašike brašna,
6 kašika ulja,
1 limun,
2-3 čena belog luka (a ne mora),
list peršuna,
so.
Očistiti ribu, oprati je i uvaljti u brašno. Zatim, staviti u pleh za pečenje na vruće ulje i peći oko pola sata dok ne porumene sa obe strane.
Poslagati ribu na tanjir i posuti je seckanim peršunovim listom i obložiti kolutovima limuna.
Pita od kiselog kupusa
500 g gotovih kora za pitu,
srednja glavica kiselog kupusa,
biber,
ulje.
Glavicu kiselog kupusa iseckati što sitnije. Dobro oprati u hladnoj vodi i dinstati dolivanjem po malo vode dok ne omekša i ne ispari sva tečnost.Pri kraju dodati malo ulja, još malo propržiti i pobiberiti sveže mlevenim biberom.
U nauljen pleh ređati do dve kore poprskane mešavinom ulja i vruće vode. Preko njih staviti kupus i tako dok se ne utroše sastojci. Odozgo staviti koru. Poprskati uljem i peći u umereno zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
Izvaditi iz pečnice, poprskati toplom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi, pa iseći na kocke.
Rezanci sa orasima
500 g posnih rezanaca,
15 kašika mlevenih oraha,
1 kesica vanilin šećer,
šećera po ukusu.
U slanoj vodi skuvati rezance. Ocediti ih. Na malo ulja propržiti oceđene rezance. Posuti orasima. Pomešati šećer i vanilini šećer pa posuti rezance.
Baklava
500 g tankih kora za pitu.
Fil:
150 g otopljenog margarina,
150 g oraha,
malo cimeta,
kašika i po šećera.
Sirup:
300 g šećera,
300 g vode,
5 kašika meda,
1 kašika soka od limuna,
1 kašika soka od pomorandže.
Skuvati sirup da bude gust toliko da se zadržava na varjači. Podeliti kore na 4 dela. Pomešati sastojke za fil i podeliti ga na 3 dela. Svaku koru premazati margarinom i poreðati u podmazan pleh.
Fil stavljati tri puta. Oštrim nožem iseći na rombove. Baklavu obilno poprskati vodom.
Peći oko 40 minuta na 200 stepeni. Ispečenu baklavu odmah preliti ohlaðenim sirupom i ostaviti da upije sok.
Izvor: ikragujevac.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem