Đenaro Kontaldo je čuveni italijanski kuvar koji je bio mentor i Džejmiju Oliveru. Njih dvojica sada imaju zajednički YouTube kanal na kojem postavljaju recepte za neka od najukusnijih jela. A kako je u toku Božićni post, a približava se i Badnje veče, mi vam donosimo nikad bolje recepte za krompir salatu, ribu i rižoto. Ova posna jela će vas oduševiti, a najbolje od svega je što se baš lako prave.
Krompir salata Džejmija Olivera
Sastojci:
- 900 g krompira
- maslinovo ulje
- 6 čenova belog luka
- 1 limun
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 1 kašika brašna
- 1 krastavac
- 100 g rotkvica (opciono)
- 1/2 crvenog luka
- 1 kašičica senfa
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 1/2 veze sveže mirođije
- 2 šake sveže nane
- 40 g posnog feta sira
Recept za najbolju krompir salatu:
Krompir sa sve ljuskom kuvajte u šerpi nekih 20 minuta. Zatim procedite i poređajte u pleh. Prelijte uljem (2 kašike), pa posolite i pobiberite. Lepo rukama promešajte, pa dodajte cele čenove belog luka i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Za to vreme izrendajte koru limuna, pa pomešajte sa seckanim ruzmarinom. Izvadite krompir iz rerne, pa pospite ruzmarinom i koricom limuna i brašnom. Sve dobro promešajte, pa gnječilicom za krompir malo pritisnite. Vratite u rernu i pecite još 20 minuta. U posudi pomešajte iseckani krastavac, rotkvicu, crni luk, pa sipajte sok od pola limuna, sirće i senf. Posolite i pobiberite po ukusu, pa dodajte sekcanu mirođiju i nanu. Krompir stavite u posudu, preko sipajte preliv i dobro promešajte. Na kraju krompir salatu pospite posnom fetom.
Rižoto Đenara Kontalda
Sastojci za dve osobe:
- 1/2 crnog luka
- 25 g margarina
- 1/2 kašike maslinovog ulja
- 1/3 štapića celera
- 100 g pirinča (po osobi)
- 1/4 šolje belog vina
- 200 ml povrtnog bujona
Recept za ukusan rižoto:
U šerpu sipajte ulje i margarin, pa kada se istopi dodajte sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte sitno seckani celer. Kada i on omekša dodajte pirinač, pa sipajte belo vino. Promešajte i kada vino ispari sipajte bujon. Kuvajte nekih 10 minuta na umerenoj temepraturi, uz neprestano mešanje. Rižoto je gotov, a ako želite u njega možete da dodate i neko proprženo povrće. Kada nije post u rižoto se dodaje i parmezan.
Grilovana riba sa pesto sosom Đenara Kontalda
Sastojci:
- 2 fileta bele ribe
- 2-3 kašike pesto sosa
Recept za grilovanu ribu sa pesto sosom:
Filete posolite i nauljite, pa grilujte u gril tiganju koji ste malo nauljili. Pred kraj je premažite pesto sosom, a kada je poslužite opet malo premažite pesto sosom. Možete da koristite kupovni pesto sos, a možete i sami da ga napravite.
Ovo su odlični recepti za večeru ili ručak za Badnje veče.
Pročitajte i ovo: Najbolji recept za belu ribu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem