Đenaro Kontaldo je čuveni italijanski kuvar koji je bio mentor i Džejmiju Oliveru. Njih dvojica sada imaju zajednički YouTube kanal na kojem postavljaju recepte za neka od najukusnijih jela. A kako je u toku Božićni post, a približava se i Badnje veče, mi vam donosimo nikad bolje recepte za krompir salatu, ribu i rižoto. Ova posna jela će vas oduševiti, a najbolje od svega je što se baš lako prave. 

Krompir salata Džejmija Olivera

Sastojci: 

  • 900 g krompira
  • maslinovo ulje
  • 6 čenova belog luka
  • 1 limun
  • 2 grančice svežeg ruzmarina
  • 1 kašika brašna
  • 1 krastavac
  • 100 g rotkvica (opciono)
  • 1/2 crvenog luka
  • 1 kašičica senfa 
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 1/2 veze sveže mirođije 
  • 2 šake sveže nane 
  • 40 g posnog feta sira

Recept za najbolju krompir salatu: 

Krompir sa sve ljuskom kuvajte u šerpi nekih 20 minuta. Zatim procedite i poređajte u pleh. Prelijte uljem (2 kašike), pa posolite i pobiberite. Lepo rukama promešajte, pa dodajte cele čenove belog luka i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Za to vreme izrendajte koru limuna, pa pomešajte sa seckanim ruzmarinom. Izvadite krompir iz rerne, pa pospite ruzmarinom i koricom limuna i brašnom. Sve dobro promešajte, pa gnječilicom za krompir malo pritisnite. Vratite u rernu i pecite još 20 minuta. U posudi pomešajte iseckani krastavac, rotkvicu, crni luk, pa sipajte sok od pola limuna, sirće i senf. Posolite i pobiberite po ukusu, pa dodajte sekcanu mirođiju i nanu. Krompir stavite u posudu, preko sipajte preliv i dobro promešajte. Na kraju krompir salatu pospite posnom fetom. 

Rižoto Đenara Kontalda

Sastojci za dve osobe:

  • 1/2 crnog luka
  • 25 g margarina
  • 1/2 kašike maslinovog ulja
  • 1/3 štapića celera
  • 100 g pirinča (po osobi)
  • 1/4 šolje belog vina   
  • 200 ml povrtnog bujona

Recept za ukusan rižoto:

U šerpu sipajte ulje i margarin, pa kada se istopi dodajte sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte sitno seckani celer. Kada i on omekša dodajte pirinač, pa sipajte belo vino. Promešajte i kada vino ispari sipajte bujon. Kuvajte nekih 10 minuta na umerenoj temepraturi, uz neprestano mešanje. Rižoto je gotov, a ako želite u njega možete da dodate i neko proprženo povrće. Kada nije post u rižoto se dodaje i parmezan.

Grilovana riba sa pesto sosom Đenara Kontalda 

Sastojci: 

  • 2 fileta bele ribe 
  • 2-3 kašike pesto sosa 

Recept za grilovanu ribu sa pesto sosom:

Filete posolite i nauljite, pa grilujte u gril tiganju koji ste malo nauljili. Pred kraj je premažite pesto sosom, a kada je poslužite opet malo premažite pesto sosom. Možete da koristite kupovni pesto sos, a možete i sami da ga napravite.

Ovo su odlični recepti za večeru ili ručak za Badnje veče.

Pročitajte i ovo: Najbolji recept za belu ribu

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija ZAPEČENA SKUŠA: Lak i brz recept (treći deo)

(StvarUkusa/S.B.)