Poznati engleski kuvar, Džejmi Oliver, na svom YouTube kanalu deli recepte za ukusna, a jednostavna jela. Italijanska hrana je svima dobro poznata i ljudi je obožavaju, ali retko ko je do sada spremao domaći pesto sos. Lepši je i aromatičniji od kupovnog, a nije nimalo komlikovan. Odlično se slaže sa pastama, uz meso, kao namaz. Postoji jeftinija i skuplja varijanta, a pošto su jednako ukusne na vama je da izaberete. 

  • Sastojci: 
  • 1/2 čena belog luka 
  • 2 šake bosiljka (ali može i peršun, menta, majčina dušica)
  • 4-5 kašika maslinovog ulja 
  • 40 g parmezana
  • 50 g pinjola (ali može i badem, lešnici...)
  • par kapi limunovog soka 

Priprema: 

Za pripremu pesto sosa možete da koristite i blender, ali i avan i tučak. U avan dodajte pinjole, pa tučkom lepo izmrvite. Ako želite malo jeftiniju varijantu onda umesto pinjola u avan dodajte lešnike i badem, pa tučkom izmrvite. U pinjole dodajte beli luk, pa opet sjedinite. Zatim dodajte bosiljak, a ako želite da obogatite ukus možete da dodate i menut, peršun ili majčinu dušicu. Samo vodite računa da sve začinske biljke budu sveže. Opet tučkom dobro sjedinite, pa dodajte rendani parmezan. Tučkom sve sastojke sjedinite, pa sipajte maslinovo ulje. Sve vreme tučkom mešajte. Za kraj dodajte par kapi limunovog soka. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa