Pesto sos postao je jedan od omiljenih preliva za testeninu, a poreklo vodi naravno iz Italije. Može da se pronađe u gotovo svakoj prodavnici, ali cena mu nije baš pristupačna. Bez previše muke možete da napravite sami domaći pesto sos od rukole, a pečeni orasi mu daju poseban šmek. Odličan je i da ga namažete na prepečeni hleb ili da ga iskoritite kao preliv za salate.

Sastojci:

  • 100 g rukole
  • 80 g oraha
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • sok od pola limuna
  • malo svežeg bosiljka
  • so, biber

Priprema:

Prepecite orahe u tiganju, na umerenoj vatri dok ne dobiju rumenu boju. Ubacite ih u blender zajedno sa rukolom, belim lukom, bosiljkom i sokom od limuna. Izmikasajte nekoliko puta, pa postepeno dodajte maslinovo ulje. Dodajte so i biber po ukusu, ulijte maslinovo ulje do kraja i mutite dok ne dobijete finu kremastu smesu. Preručite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE