Pesto sos postao je jedan od omiljenih preliva za testeninu, a poreklo vodi naravno iz Italije. Može da se pronađe u gotovo svakoj prodavnici, ali cena mu nije baš pristupačna. Bez previše muke možete da napravite sami domaći pesto sos od rukole, a pečeni orasi mu daju poseban šmek. Odličan je i da ga namažete na prepečeni hleb ili da ga iskoritite kao preliv za salate.
Sastojci:
- 100 g rukole
- 80 g oraha
- 120 ml maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- sok od pola limuna
- malo svežeg bosiljka
- so, biber
Priprema:
Prepecite orahe u tiganju, na umerenoj vatri dok ne dobiju rumenu boju. Ubacite ih u blender zajedno sa rukolom, belim lukom, bosiljkom i sokom od limuna. Izmikasajte nekoliko puta, pa postepeno dodajte maslinovo ulje. Dodajte so i biber po ukusu, ulijte maslinovo ulje do kraja i mutite dok ne dobijete finu kremastu smesu. Preručite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem