Proleće je godišnje doba u kojem većina ljudi uživa, jer pored lepog vremena, ono nam donosi i raznovrsno voće i povrće. Pijace i prodavnice obiluju zelenišem, a najpopularnije prolećno jelo su svakako sarmice od zelja. Fil je isti kao kod sarmi od kiselog kupusa, samo je zelje lakše za stomak, a i brže se sprema. Odličan je predlog za ručak, ali i kao predjelo za slavu.
- Sastojci:
- 2-3 veze zelja
- 500 g mlevenog mesa (po želji)
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 150 g pirinča
- 1 kašika slatke crvene paprike
- Za zapršku:
- 50 ml ulja
- 1 kašika brašna
- 2 kašičice slatke paprike
- 400 ml vode
Priprema:
U veći tiganj sipajte vodu i so, pa ostavite da proključa. Zatim nožem skinite zadebljanu dršku i stavljajte list po list u vodu. Ostavite par sekundi, a onda ostavite da se ohlade. U drugi tiganj sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte i beli. Zatim sipajte mleveno meso, posolite, pobiberite i pospite začinskom paprikom. Kada se meso isprži dodajte pirinač i još kratko pržite. Uzmite list zelja, pa sipajte kašiku fila i urolajte. Prvo preklopite levu i desnu stranu, pa sredinu i urolajte.Ređajte u tepsiju koju ste malo nauljili. Na ulju propržite brašno oko minut, pazite da ne zagori. Dodajte slatku papriku, promešajte, pa prelijte vrelom vodom. Kuvajte dok se sastojci ne sjedine. Začinite po ukusu, pa prelijte sarme. Pokrijte alumunijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Služite sa kiselim mlekom. Prijtatno!
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus