Proleće je godišnje doba u kojem većina ljudi uživa, jer pored lepog vremena, ono nam donosi i raznovrsno voće i povrće. Pijace i prodavnice obiluju zelenišem, a najpopularnije prolećno jelo su svakako sarmice od zelja. Fil je isti kao kod sarmi od kiselog kupusa, samo je zelje lakše za stomak, a i brže se sprema. Odličan je predlog za ručak, ali i kao predjelo za slavu.

  • Sastojci:
  • 2-3 veze zelja
  • 500 g mlevenog mesa (po želji) 
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 150 g pirinča
  • 1 kašika slatke crvene paprike
  • Za zapršku:
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 400 ml vode

Priprema: 
U veći tiganj sipajte vodu i so, pa ostavite da proključa. Zatim nožem skinite zadebljanu dršku i stavljajte list po list u vodu. Ostavite par sekundi, a onda ostavite da se ohlade. U drugi tiganj sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte i beli. Zatim sipajte mleveno meso, posolite, pobiberite i pospite začinskom paprikom. Kada se meso isprži dodajte pirinač i još kratko pržite. Uzmite list zelja, pa sipajte kašiku fila i urolajte. Prvo preklopite levu i desnu stranu, pa sredinu i urolajte.Ređajte u tepsiju koju ste malo nauljili. Na ulju propržite brašno oko minut, pazite da ne zagori. Dodajte slatku papriku, promešajte, pa prelijte vrelom vodom. Kuvajte dok se sastojci ne sjedine. Začinite po ukusu, pa prelijte sarme. Pokrijte alumunijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Služite sa kiselim mlekom. Prijtatno!

Izvor: Stvar ukusa