Krompir spada među najjeftinije i najrasprostranjenije povrće, a od njega možete da pravite preuskunu hranu, od peciva do glavnih jela. Najčešće se jede kao prilog, i to pomfrit ili pečeni, ali i punjeni krompir iz rerne je dosta popularan. Približava se Đurđevdan i ako uz pečenje želite da poslužite neki zanimljiv prilog, onda je naš predlog da napravite pečeni krompir sa bešamel sosom i sirom.  

  • Sastojci: 
  • 5 krompira
  • Za bešamel sos:
  • 50 g putera 
  • 50 g brašna 
  • 500 ml mleka 
  • so, biber, muskatni oraščić, origano 
  • tvrdi sir 

Priprema: 
Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade, pa kuvajte dok ne omekša. Za to vreme istopite puter, pa dodajte brašno i pržite, uz mešanje, minut do dva. Zatim sipajte mleko, posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Gotov sos sklonite sa šporeta. Tepsiju obložite pek papirom, pa poređajte proceđeni kuvani krompir. Prelijte bešamel sosom i pospite rendanim sirom i origanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa