Krompir spada među najjeftinije i najrasprostranjenije povrće, a od njega možete da pravite preuskunu hranu, od peciva do glavnih jela. Najčešće se jede kao prilog, i to pomfrit ili pečeni, ali i punjeni krompir iz rerne je dosta popularan. Približava se Đurđevdan i ako uz pečenje želite da poslužite neki zanimljiv prilog, onda je naš predlog da napravite pečeni krompir sa bešamel sosom i sirom.
- Sastojci:
- 5 krompira
- Za bešamel sos:
- 50 g putera
- 50 g brašna
- 500 ml mleka
- so, biber, muskatni oraščić, origano
- tvrdi sir
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade, pa kuvajte dok ne omekša. Za to vreme istopite puter, pa dodajte brašno i pržite, uz mešanje, minut do dva. Zatim sipajte mleko, posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Gotov sos sklonite sa šporeta. Tepsiju obložite pek papirom, pa poređajte proceđeni kuvani krompir. Prelijte bešamel sosom i pospite rendanim sirom i origanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus