Čim dođu hladniji dani zna se šta je obavezno na srpskoj trpezi. Pored ruske, mimoze i specijaliteti od kiselog kupusa su zvezde svake svečane trpeze. Sarme i podvarak su jela koja se najčešće spremaju, a kako je u toku Božićni post, naš predlog je da napravite posne sarme punjene dimljenim šaranom i povrćem.
Sastojci:
- kiseli kupus
- 1 šargarepa
- 2 kotleta dimljenog šarana
- 100 g kukuruza šećerca
- 1 praziluk
- 1 čen belog luka
- 1 štapić celera
Recept za posne sarme sa šaranom i povrćem:
Nadev sa posne sarme sa šaranom
U tiganju propržite seckani praziluk, pa kada omekša dodajte i mleveni beli luk. Nakon toga dodajte rendanu šargarepu, kao i celer. Promešajte, pa pospite suvim začinom, biberom, dimljenom paprikom. Promešajte i pržite još par minuta. Zatim dodajte kukuruz šećerca, kao cepkani dimljeni šaran. Sve lepo promešajte.
Uvijte sarme
Kiseli kupus operite, pa odvojite liske. Ako je potrebno još jednom prođite kroz vodu kako biste skinuli višak soli, pa isecite koren. Sipajte nadev na dno lista, pa preklopite prvo po dužini, a onda čvrsto urolajte. Ređajte sarme u nauljenu tepsiju, najbolje ako imate zemljanu.
Pecite sarme
Zatim sarme dobro nalijte vodom i sipajte malo belog vina, pa krčkajte u zagrejanoj rerni na 150°C preko noći. Vode i vina treba da bude dosta, da kada ispari sarme ne zagore.
Pročitajte i ovo: Slana sarma torta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem