Svetogorski kolač sa suvim voćem se uglavnom sprema za Badnje veče, a pravi se od testa da džemom u koje se dodaje suvo voće, uglavnom po izboru.Gotov kolač se premazuje džemom, a ako želite još lepši ukus obavezno prelijte i istopljenom posnom čokoladom. Ovaj posni kolač sa suvim voćem će postati vaša omiljena poslastica, a jednostavno se sprema i ne košta puno.
- Sastojci:
- 10 kašika džema
- 10 kašika šećera
- 1 kesica cimeta
- kora od 1 limuna
- 1 pomorandža
- 1 kašika praška za pecivo
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 šaka seckanih oraha
- malo suvog grožđa
- malo suvih kajsija
- malo suvih banana
Priprema:
U džem (6 kašika) dodajte šećer i dobro umutite, pa sipajte vodu, cimet, rendanu koru limun i sok od jedne pomorandže, orahe, suvo grožđe, seckane suve kajsije, kao i seckane suve banane. Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i lepo sjedinite sve sastojke. Sipajte u kalup obložen pek papirom, a najbolje bi bilo da imate kalup za hleb. Poravnajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom (4 kašike), a ako želite možete da ga prelijete istopljenom posnom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem